Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Văzul peștilor

Articol de Stefan Craciun, duminică, 3 martie 2013


 


Cateva caracteristici de baza, ale luminii naturale:
1. Lumina „alba” este de fapt o insumare de unde „colorate”, fiecareia corespunzandu-i o anumita lungime de unda.
2. Spectrul luminii albe contine urmatoarele culori (in ordinea descrescatoare a lungimii lor de unda): rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet (ROGVAIV-ul de la scoala).
3. Cand patrunde in apa, lumina este descompusa in lungimile de unda componente (culori), care ajung la adancimi diferite functie de lungimea lor de unda si caracteristicile apei.
4. In conditiile unei ape „ideale” culoarea rosie este total absorbita in primii 3-7m; oranjul patrunde pana la 10-13m; culoarea galbena pana la 20-23m, in timp ce culorile verde si albastru raman vizibile pana la adancimea la care reuseste sa patrunda lumina.
5. Intrucat cantitatea totala de lumina incidenta scade odata cu adancimea, o artificiala galbena va fi perceputa tot galbena la 17m, dar mai putin „stralucitoare” ca la 7m, in timp ce rosul poate fi vizibil la 5m (intr-o apa clara) sau „culoarea rosie” poate sa „dispara” la doar 1,5m intr-o apa foarte tulbure.

Sa luam ca exemplu un lac adanc, cu apa limpede, intr-o zi cu cer senin:
-- la aprox. 3m adancime, 60% din lumina totala incidenta este absorbita, inclusiv mare parte a „culorii” rosu;
-- la 10m adancime, 85% din lumina totala + „culorile” rosu, oranj si galben au fost total absorbite;
In consecinta, pt. un peste, artificiala rosie va apare gri la 3m adancime, apoi albastruie la 10-12m si in final neagra, pe masura ce artificiala se scufunda si „culorile” sunt absorbite.
Fenomenul absorbtiei sau al „filtrarii culorilor” se manifesta si in plan orizontal => aceasi artificiala rosie va fi perceputa ca fiind gri la 3m distanta; in mod similar si restul culorilor se modifica direct proportional cu distanta fata de pestele vizat.
In apa tulbure, cu o transparenta de aprox. 2m, vor penetra culorile oranj, verde si rosu, iar intr-o apa mâloasa va patrunde doar culoarea rosie (lungimea de unda cea mai mare), restul luminii fiind reflectata de particulele aflate in suspensie.
Prin urmare o anumita culoare va fi perceputa ca tare doar daca spectrul luminii incidente contine lungimea de unda corespunzatoare ei, iar aceasta este reflectata catre ochiul pestelui. Devine astfel evident ca adancimea la care se afla, sau distanta fata de peste, afecteaza vizibilitatea si culorile unei artificiale.
La toate acestea se mai adauga natura suspensiilor si faptul ca spectrul luminii diurne variaza in cursul zilei: de ex. dimineata si seara contine mai mult rosu, deci in aceaste perioade ale zilei, culorile rosu, portocaliu si maro vor fi mai vizibile.

Cantitatea de lumina variaza de asemenea in cursul zilei, fiind decelabile trei nivele:
1 -- lumina putina – de la prima boare de lumina pana la rasaritul soarelui;
2 -- lumina medie – de la rasarit si pana ce soarele urca la 20 gr. deasupre orizontului;
Cele 20 gr. se determina astfel: bratul intins la nivelul ochiului, degetul mijlociu la orizontala pe linia orizontului, degetul aratator ridicat la maximum. Daca soarele se afla in spatiul delimitat de cele doua degete => perioada de lumina medie.
3 -- lumina intensa – in cea mai mare parte a zilei, dupa ce soarele s-a ridicat peste orizont la mai mult de 20 gr.

Dupa ce lumina patrunde in apa, intensitatea ei descreste rapid, iar culorile se modifica in urma fenomenului de atenuare, care este rezultatul difuziei (dispersiei) si al absorbtiei.
- Difuzia luminii – este cauzata de prezenta in apa a particulelor in suspensie, de natura lor, fiind direct proportionala cu cantitatea acestora. Difuzia este deci principala cauza a obscuritatii subacvatice => in apa tulbure sau bogata in plancton lumina va patrunde la adancimi mai mici decat intr-o apa limpede. Fenomenul este binecunoscut fotografilor subacvatici care-l contracareaza prin folosirea filtrelor rosii ce atenueaza „efectul de negura”.
- Absorbtia – (cel mai important fenomen din p.d.v. al pescuitului cu momeli colorate) este consecinta convertirii unei parti a luminii incidente in caldura (cedata apei) si/sau „consumarea” ei in procesul fotosintezei. Intenstatea absorbtiei este direct proportionala cu lungimea de unda a culorilor => culorile cu lungimi de unda mari (rosu si oranj) sunt primele absorbite, deci vor patrunde la adancimi mult mai mici decat culorile cu lungimi de unda mai scurte (verde, albastru si violet).

Sa nu uitam totodata ca din totalul spectrului luminii albe, pescarul percepe doar gama „spectrului vizibil” ochiului uman, in care lungimile de unda cele mai mari revin culorilor rosu si oranj, iar cele mai scurte pt. verde, albastru si violet, in timp ce multi pesti, cu vedere in ultraviolet, pot vedea si culori invizibile ochiului uman. In plus, multi
pesti au simtul vederii dezvoltat, dar nici pe departe la fel de sensibil ca simtul olfactiv, capacitatea de a percepe vibratiile (prin linia laterala) sau sunetele. In cazul pestilor, sesizarea prazii se realizeaza in prima faza prin auz si/sau miros, vazul fiind determinant doar in faza finala a atacului. Majoritatea pestilor pot vedea in conditii de
lumina putina sau ape tulburi, dar putini pot vedea la distanta mare, miopia fiindu-le caracteristica prin insasi alcatuirea globului ocular.

Prin urmare putem concluziona: in cazul pestilor, gradul de dezvoltare al vederii cromatice depinde de mediul lor de viata.
De exemplu:
- in cazul pestilor pelagici, din mediul marin, dominanta este perceperea culorii albastre, aceasta fiind culoarea (lungimea de unda) care penetreaza cel mai adanc in apa, la care se mai adauga culorile alb si negru; celelalte culori sunt cvasi absente sau incidentale.
- pestii litorali si majoriatea pestilor de apa dulce au de regula o buna vedere cromatica; din p.d.v. evolutiv, acest lucru nu este surprinzator avand in vedere faptul ca apele litorale si cele interioare fiind putin adanci sunt in general bine iluminate, deci „colorate”.
Experimentele au demonstrat de exp. ca Pastravul curcubeu si Somonul de pacific au o vedere cromatica asemanatoare omului, in timp ce Pastravul indigen (brown trout) isi poate focaliza vederea pe obiecte apropiate sau indepartate, in acelasi timp, putand diferentia clar diferite culori aflate la diferite distante. S-a demonstrat de asemenea ca pe masura ce intensitatea lumii incidente scade, ochiul pestilor trece pe mecanismele vederii scotopice, conditie in care culorile nu mai sunt percepute ca atare.
Nu vom uita insa faptul ca vederea pestilor este mult mai performanta in conditii de intuneric decat vederea umana, majoritatea hranindu-se curent si in cele mai intunecoase nopti; de fapt multe specii de talie mare se hranesc in mod predilect noaptea, cand factorii de stress sunt mai putin frecventi.