Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Echipament , nada , momeli , tehnica

Articol de Dinu Florin Cirstean, joi, 24 martie 2011

Se aplică speciei: Babuşcă

                  Babusca , fiind un peste de dimensiuni relativ mici nu este agreat de toti pescarii, dar , tinand cont ca este un peste care traieste in carduri relativ mari, partidele de pescuit la babusca pot fi unele foarte productive , fara timpi morti.

                  Pescuitul babustii cu bologneza este in general un pescuit de finete. Echipamentul folosit trebuie sa fie unul usor care sa nu ne oboseasca in cursul unei partide de pescuit.

                  Babusca se hraneste cu precadere in apropierea fundului apei dar uneori o gasim si intre ape.

Este un peste foarte sperios , intre membrii grupului existand un fel de comunicare ,astfel , la aparitia unui pradator , sau la semnalarea unui eventual alt pericol toti membrii grupului se retrag in acelasi timp, ca un tot unitar. De aceea este important ca pescarii sa faca cat mai putin zgomot pe malul apei .

                  O bologneza de 5-6 metri este suficienta pentru babusca. O mulineta mica si usoara echipata cu un fir principal de 0.14-0.16 mm . Forfacul fin de 0.08-0.10 mm lung cam de 25-30 cm. Alica de contact pe forfac este obligatorie. Plute in general fine , cu toate ca muscatura babustii este in general usor de observat. Carligile de dimensiuni mici ( nr. 16-12) , foarte fine. Este util sa avem la noi un degorjor de dimensiuni mici ca sa putem scoate carligul cat mai usor din gura pestilor care au tendinta de a-l inghiti .

                  In general babusca are dimensiunile de 20-25 cm ., uneori chiar si 30-35 si are greutatea intre 100 si 200 de grame dar uneori ajunge si la 300 de grame sau chiar mai mult .Pe raurile mari, cu curenti puternici si adancimi de peste 4-5 metri , putem gasi si babuste mari  ( recordul meu personal la babusca a fost un exemplar de 42 cm lungime cu o greutate de 860 de grame ( cantarirea a avut loc imediat dupa capturare ) , pescuita la bologneza pe raul Prut in luna Octombrie 2010 , cu viermi ) . Daca dorim sa eliberam babustele mari este bine de stiut ca acest lucru nu este indicat sa fie facut imediat. Ele pot sa alarmeaza foarte repede ceilalti pesti rezultatul fiind plecarea grupului de babuste de pe vadul nadit. Este indicat fie sa eliberam pestele imediat dar la o distanta relativ mare de locul in care pescuim fie sa-l pastram viu in juvelnic si sa-l eliberam la finalul partidei de pescuit.Cu cat este mai mare babusca cu atat este mai greu de pescuit. Ea devine , odata cu inaintarea in varsta , foarte precauta si foarte atenta . Se spune ca o babusca de talie mare poate face foarte usor diferenta dintre o momeala care se misca natural in apa si una care este agatata in carlig.

                 Babusca este un peste care se hraneste bine pe tot parcursul anului , chiar si iarna.

                 Se pescuieste cu succes cu larve de libelula, rame rosii de gunoi, viermi, omizi, muste , lacuste mici ( cosasi ) bucatele de cartof fiert, boabe de mazare, boabe fierte de grau, bucatele de miez de paine , bobite de mamaliga, boabe de porumb in lapte, etc.

                Nadirea trebuie sa fie facuta intensiv, iar cea de intretinere trebuie sa aiba o ritmicitate constanta pe toata durata partidei de pescuit. Se nadeste cu bulgari de marimi care difera  in functie de viteza de curgere a apei , cu cat apa este mai linistita cu atat vom face bulgarii mai mici,precum si cu viermi colati, sau daca apa este linistita , fara curent puternic, chiar cu viermi arunacti cu prastia .Nadele folosite pot fi din cele existente in magazinele care comercializeaza articole de pescuit ( exista o mare diversitate de nade speciale pentru babusca ) sau pot fi facute in casa .

                Dimesiunea minima la care poate fi oprita babusca de catre pescari este de 15 cm.