Echipament , nada , momeli , tehnica

Articol de Dinu Florin Cirstean, joi, 24 martie 2011


          Cu toate ca bibanul este un peste rapitor , care se pescuiste cu succes cu momeli artificiale , el poate fi pescuit si cu bologneza.

           Partidele de biban la bologneza sunt foarte antrenante, datorita numarului relativ mare de capturi precum si a drilurilor spectaculoase , stiut fiind faptul ca bibanul, chiar si cel de dimensiuni mai mici este un peste foarte bataios.

           Este o mare placere , ca toamna ( si nu numai) , cu un echipament usor ( bologneza de 5-6 metri si mulineta din clasa ultra-light ) sa cautam bibanii in marginea curentilor de pe rauri . Chiar daca este un pescuit care presupune multa miscare din partea pescarului, eu consider ca este un pescuit foarte frumos.

           Firele trebuie sa fie de diametre mici dar rezistente. Forfacele sa fie cat mai lungi , fara alica de contact, plumbajul fin iar plutele de marimi mici spre medii ( 2-4 grame). Este necesara folosirea unui vartej simplu , fara agrafa , intre forfac si linia principala. Carligele sa fie de numere medii spre mari in functie de momeala folosita ( eu prefer carligele cu paleta lunga ,pentru a evita inghitirea acestora de catre bibani care sunt recunoscuti ca fiind niste pesti foarte lacomi ). Daca folosim ca momeala viermi sau rame vom folosi carlige nr 12-10 iar daca pescuim cu pestisori vii ( sau morti ), broscute  sau lipitori carlige nr. 8 chiar nr.6 . Este necesar sa avem la noi degorjorul sau penseta .

            Bibanii sunt pesti de grup, doar exemplarele mari sunt solitare.La biban nu este necesara nadirea cu toate ca unii pescari apeleaza cate-odata la ea si o fac cu sange congelat sau cu viermi si rame tocate.

             Cel mai de succes pescuit la bibani este cel cu pestisor viu .Eu agat pestisorul foarte usor de buze ( alti pescari il agata de coada sau de sub inotatoarea dorsala ), important este ca acesta sa se zbata cat mai mult in carlig. La acest stil de pescuit insa este necesara o conditie de baza,si anume , apa trebuie sa aiba o limpezime crescuta pentru a putea permite bibanilor sa vada pestisorul de la distanta .Muscatura bibanilor este foarte spectaculosa, este o muscatura foarte violenta ,uneori fiind resimtita de pescar ca un soc in undita . Pluta se scufunda cu mare repeziciune. Daca pescuim cu momeli mici trebuie sa intepam instantaneu in momentul in care am sesizat muscatura, daca insa pescuim cu momeli mai mari este bine sa asteptam 2-3 secunde ,pentru a avea timp pestele sa apuce bine momeala. Drilulrile chiar daca nu sunt de lunga durata sunt in schimb foarte placute. Bibanii nu trebuie eliberati ( daca se doreste acest lucru ) imediat . Ei emit anumiti feromoni care sperie restul pestilor. Cel mai indicat este sa-i pastram vii in juvelnic si sa-i eliberam la terminarea pescuitului.

              Bibanii se pot retine incepand de la dimensiunea de 12 cm.