Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Echipament , nada , momeli , tehnica

Articol de Dinu Florin Cirstean, marţi, 8 martie 2011

Se aplică speciei: Caras

Carasul (Carassius auratus gibellio ) este un peste care populeaza raurile cu debite relativ mari.

Este un peste care nu impresioneaza prin dimensiuni , media este de 10-30 cm cu greutati cuprinse intre 150 si 300 de grame ( arareori  atingand dimensiuni mai mari ) , dar este un peste foarte bataios. Drlilurile cu carasi maricei sunt deoesbit de apreciate de catre pescari.

Echipamentul folosit consta intr-o bologneza ( de la 5 metri in sus), usoara , cu actiune rapida , mulineta mica, fir de 0.16-0.20 , forfac de 0.10-0.12 . Pluta de 1.5-2 grame, echilibrata cu alice de plumb insirate pe firul principal ( cea mai mare va fi pozitionata cel mai aproape de pluta , apoi , coborand spre carlig, dimensiunile alicelor vor scadea). Pe forfac se va folosi alica de contact. Carligele pot fi de la nr. 18 pana la numarul 12 .

Ca momeli putem folosi viermi, rame, chironomide, cubulete de mamaliga, bilute din miez de paine, porumb dulce, etc.

Nadirea trebuie facuta foarte judicios ( nadirea de apel sa fie abundenta iar cea de intretinere sa fie facuta cu regularitate ).

Se vor folosi pentru nada , nadele speciale din comert ( „CRAP – CARAS” ) sau nadele facute in casa . Important este sa folosimin in compozitie cat mai multe seminte de plante ( macinate). De foarte mare ajutor sunt si aditivii ( lichizi sau prafuri ) din comert. Este stiut ca in general carasul prefera nadele dulci , printre cele mai productive fiind cele cu gust de capsuni .

Vom nadi putin in amonte de zona in care pescuim cu bulgari de diemnsiuni medii. In nada este bine sa introducem viermi sau rame taiate bucati. Carasul este recunoscut ca fiind un peste care nu prea sta pe patul de nada preferand sa se hraneasca in marginea acestuia, de aceea directia pe care vom mentine linia in timpul pescuitului este bine sa nu coincida cu linia de nadire ci sa fie paralela cu acesta dar foarte apropiata de ea. Vom incerca sa retinem cat mai mult linia , sa nu o lasam „ sa curga” la vale. Oricum carasul trebuie cautat pe rauri in zonele cu curenti slabi sau chiar fara curenti.

            Muscatura carasului este deosebit de interesanta , ea se manifesta printr-o deplasare in lateral a plutei, prin ridicarea acesteia si doar rar prin scufundarea ei. Fiind deosebit de bataios scoaterea sa din apa , chiar daca va fi de scurta durata , nu va fi deloc una foarte usoara.

            Pescarii care doresc sa retina carasii prinsi trebuie sa stie ca dimensiunea minima legala de la cre pot fi retinuti acesti pesti este de 15 cm.