Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Echipament, nada , momeli , tehnica

Articol de Dinu Florin Cirstean, sâmbătă, 26 februarie 2011

Se aplică speciei: Mreana

Barbus barbus , mreama , este unul din pestii puternici ai apelor noastre , oferind pescarilor driluri de neuitat. Cu o forma fusiforma , perfect adaptata pentru mediul in care traieste , mreana opune o mare rezistenta in momentul in care pescarul incearca sa o traga spre mal. Este  un peste care se hraneste cu precadere in curentii puternici ai apelor, cautand hrana pe fundul albiei., de aceea scoaterea ei din current pune mari probleme pescarilor mai putin versati.

Mreana poate fi pescuita cu scucces prin metoda de pescuit denumita “ bologneza”. Se folosesc bete cu lungimi de 6-8 sau chiar 9 metri. Unditele trebuie sa fie in primul si in primul rand rezistente dar si usoare si sa aiba actiune de varf pentru o intepare rapida a pestelui.  Mulineta , deasemena trebuie sa fie una care sa faca fata drilurilor in forta. Ea trebuie aleasa pentru a forma un ansamblu viabil cu bologneza la care va fi atasata.

Firul folosit trebuie sa fie cu dimensiuni de 0.16-0.18 ( pentru ape limpezi ) si 0.20-0.22 (pentru ape tulburi ). Este esential sa folosim fire de calitate superioara cu rezistenta sporita la tensionare si la abraziune. Forfacul folosit are lungimi ce pot varia in functie de viteza de curgere si de adancimea apei in care se pescuieste , precum si de claritatea ( limpezimea ei ) . Astfel daca apa e mai tulbure , sau daca pescuim la adancimi mari, peste 5-6 metri sau avem curent foarte puternic, pentru a putea mentine carligul cat mai aproape de fundul apei ( locul preferat de hranire al mrenelor ) forfacul va fi mai scurt ( undeva la 30-35 cm)., in schimb daca apa este foarte limpede , curentul relative slab si adancimea de pescuit mai mica , pentru a nu speria pestele , vom folosi forfacuri mai lungi (40-50 cm) . Este foarte bine daca se folosesc pentru forfac monofilamente  fluorocarbon. Marimea plutei va varia si aceasta in functie de viteza de curgere a apei din locul ales pentru pescuit . Plute de 2.5- 3 grame pentru ape line si plute de chiar 8-10 grame pentru curenti puternici. Echilibrarea se face cu un plumb culisant si 1 sau 2 alice de plumb pe firul principal. De o importanta foarte mare este monatrea pe forfac a “ alicei de contact” care are un rol esential in acest tip de pescuit. In primul rand carligul va cobori mult mai repede spre fundul apei , astfel obletii sau alti pesti de suprafata sau care se hranesc intre ape nu au posibilitatea sa apuce momeala , iar in al doilea rand aceasta alica va transmite primul semnal in cazul  muscaturii pestelui.Forma plutei va fi specifica celei pentru rau adica “ morcov” . Se pot folosi cu succes plutele Cralusso “ bolo” si “surf” , dar acestea  au preturi destul de ridicate si presupun tipuri  de pescuit putin diferiet de cel clasic cu pluta pe rau.

Nadirea este foarte importanta in pescuitul la mreana . Se foloseste cu precadere nada grea , amestecata cu pamant , care sa tina bulgarii de nada cat mai mult timp pe vadul nadit. Exista desigur multe retete de nade clasice , dar cele mai bune rezultate se obtin, dupa parerea mea cu nadele care se gasesc la magazinele specializate in comercializarea produselor pentru pesccuit .Exista nade speciale pentru “ Mreana si scobar”. Este indicat sa folosim in amestec si anumiti aditivi si atractanti puternici .Vom pune in nada si diferite cantitati de viermi vii sau morti ( opariti sau congelati). Viermii vii se folosesc in ape cu curent slab, iar cei morti in curenti puternici ( daca ar fi vii viermii , prin miscarile lor ar desface mult prea repede bulgarii de nada ). Se vor forma bulgari mari de nada care se vor arunca in amonte de locul in care pescuim efectiv. Cu cat curentul este mai puternic cu atat distanta dintre locul de pescuit si cel de nadire va creste.

Se pescuieste prin retinere liniei cat mai mult timp in curent pe linia de nadire, nu se lasa momeala sa “ curga “ la vale la viteza de curgere a curentului, ci mult mai incet deact acesta pentru a da posibilitatea mrenelor sa observe bine momeala si sa o poata apuca .

Minciogul nu trebuie sa lipseasca din dotarea pescarului de mreana.

Momelile la care se poate prinde mreana sunt foarte multe : rame ( rosii de gunoi sau de pamant ) , viermi , boabe de porumb in lapte, coropisnite, cascaval, ( cuburi ) , fluturi de varza ( cu aripile rupte) , furnici, racusori , carabeti, lacuste , etc. Mreana mare se prinde foarte bine si la lipitori, pestisori ( vii sau morti),visine sau chiar la broscute.

Dimensiunea minima la care poate fi retinuta mreana de catre pescarii sportivi este de 27 de cm .