Echipament , nada , momeli , tehnica

Articol de Dinu Florin Cirstean, marţi, 8 martie 2011

Se aplică speciei: Oblete

Chiar daca , datorita dimensiunilor sale reduse obletele nu este un peste care sa ofere driluri spectaculoase, totusi pescuitul sau  poate oferi clipe frumoase  pescarilor  care incearca sa-l prinda, datorita numarului mare de capturi si datorita  faptului ca se hraneste bine pe toata durata zilei.

In pescuitul cu bologneza a obletelui cuvantul de ordine este “ finetea “. Finetea echipamentului folosit , finetea intepaturilor, finetea cu care nadim.

Bologneza trebuie sa fie una nu neaparat lunga ( 4 metri poate fi suficienta ) si foarte usoara, cu actiune rapida , de varf, pentru intepaturi imediate. Mulineta , din gama ultra light echipata cu fir principal foarte subtire ( 0.14-0.12 chiar 0.10 ). Forfacul , destul de lung ( cca. 30 -35 cm ) din fir monofilament de 0.06 – 0.08 mm diametru. Pluta de maxim 1 -1.5 grame . Tinand cont ca oblete este un peste care in cele mai multe cazuri se hraneste la suprafata apei sau intre ape, plumbajul trebuie sa fie unul foarte fin care sa nu coboare imediat carligul spre adanc. Eu personal, cand pescuiesc obleti renunt la alica de contact de pe forfac , rolul acesteia fiind jucat in acest caz de vartejul simplu

( fara agrafa ) dintre firul principal si forfac. Carligul trebuie sa fie foarte subtire si de marime mica ( de la nr 14 pana la nr. 22 ) ( marimea carligului depide si de producator). Eu folosesc la obleti carlige Mustad Long Point Bloodworm nr. 16. Prefer aceste carlige cu paleta mai lunga pentru a evita inghitirea carligului de catre peste si a evita astfel ranirea lui.Desigur , in ultimul timp se promoveaza tot mai mult carligele fara spin foarte avantajoase pentru ca astfel posibilitatea de ranire a pestelui se reduce foarte mult.Este esential sa avem la indemana un degorjor de dimensiuni mici pentru a scoate cat mai usor carligul din gura pestelui. Daca muscaturile sunt frecvente si dorim sa sporim numarul capturilor putem adauga inca un carlig la instalatia folosita. Eu fac acest lucru cand observ ca obletii se hranesc atat la suprafata  apei cat si intre ape. Pentru a nu se incalci forfacurile, cel de-al doilea carlig il leg foarte scurt si de preferat cu un fir deosebit ( macar la culoare daca nu la diametru ) de forfacul primului carlig ( astfel daca totusi cele doua forfacuri se incalcesc sa pot sa le deosebesc unul de celalalt si astfel sa reusesc sa le descalcesc cat mai usor ).

Ca momeli se pot folosi viermii ( de carne , de faina ), carii de lemn, larvele de libelula ( sau alte larve ), ramele subtiri de gunoi , omizi , mici bilute din miez de paine sau miez de paine amestecat cu mamaliga, muste , lacuste mici ,bucatele de boabe de porumb in lapte, mici cubulete de cartofi fierti , arpacas, cus-cus , etc.

Nadirea trebuie facuta in cantitati relativ mici folosind nade usoare care formeaza norisorii de nada in suspensie  la suprafata apei sau intre ape, locul preferat de hranire al obletilor. Doar in zilele friguroase cu vant , obletii coboara spre fundul apei , determinandu-ne sa-i cautam la adancimi mai mari folosind nada mai grea. Exista in comert mai multe nade care dau rezultate bune la pescuitul obletelui, personal insa prefer sa pregatesc nada acasa . Pentru aceasta folosesc biscuiti dati prin razatoare , paine foarte bine uscata si macinata foarte fin , srot din floarea soarelui ( deasemenea  macinat foarte fin) ,seminte de canepa macinate , zahar vanilat .In loc de apa prefer sa folosesc aditivi lichizi din comert  cu diferite arome ( capsuni, miere, anason , porumb dulce , etc). Se nadeste cu bulgari mici, in mod constant urmarind sa nadim mereu in acelasi loc , cu putin mai in amonte de locul in care pescuim efectiv. Din cand in cand este indicat sa nadim cu viermi folosind  prastia.

Chiar daca sunt pesti de talie mica , deoarece echipamentul folosit este unul foarte fin, trasaturile obletilor sunt destul de vizibile concretizanu-se prin scufundarea plutei si uneori prin deplasarea acesteia in lateral. Inteparea trebuie sa fie prompta si scurta.

Legea prevede ca dimensiunea minima la care poate fi retinut obletele de catre pescarul sportiv este de 12 cm.