Echipament , nada , momeli , tehnica

Articol de Dinu Florin Cirstean, miercuri, 9 martie 2011

Se aplică speciei: Plătică

Plătica(Abramis brama)este cel mai valoros reprezentant al familiei abramidelor (Abramidae) ea atingand si  talia cea mai mare dintre toate celelalte "membre" ale familiei .

Desi uneori poate atinge varste respectabile nu creste la dimensiuni foarte mari. Lungimea medie este de 30-50 cm, la o greutate medie de 0,5-1 kg. Se intalnesc insa si exemplare lungi de 60-65 cm, cu o greutate corporala de 1,5-3 kg (s-au consemnat insa  si capturi chiar mai mari ) .Ceea ce este insa de retinut este faptul ca acest peste este foarte apreciat de catre pescari deoarece ofera driluri frumoase fiind un peste destul de bataios.

Platica se hraneste cu precadere pe fundul apelor in zone cu curenti mai slabi . Trebuie avut in vedere faptul ca platica este un peste foarte sperios care se va ascunde in locurile cu apa cat mai adanca daca se simte amenintata in vreun fel.

Echipamentul folosit pentru pescuitul platicii consta dintr-o bologneza de preferat mai lunga ( 6-7 sau chiar 8 metri ) deoarece , fiind un peste de substrat , daca pescuim in zone cu adancimi mari , cu cat bologneza este mai lunga cu atat vom putea efectua aruncarile mai usor ( tinand cont de faptul ca trebuie sa pozitionam pluta pe fir foarte sus ).Mulineta trebuie aleasa in functie de bologneza folosita. Firul principal poate fi de 0.16 pana la 0.18 sau 0.20 mm, cu forfac de 0.12-0.14 mm. Marimea carligelor difera in functie de marimea platicilor din zona in care pescuim. Cu cat platicile sunt mai mari vom folosi carlige mai mari .Platica este un peste cu gura ( botul ) foarte slaba , de aceea daca folosim un carlig mic la platicile mari , in timpul drilului exista posibilitatea ca acesta sa “ taie” buza pestelui si astfel platica sa scape . Mai bine sa folosim un carlig mai mare chiar daca creste posibilitatea de a avea mai multe rateuri decat sa ranim inutil pestii. Asadar carligele pot varia de la marimi cuprinse intre nr. 14 pana la nr 10 sau chiar 8. Tinand cont ca dorim ca sa ducem carligul cu momeala cat mai repede spre fundul apei in adancimi mari de cele mai multe ori , nu vom folosi o instalatie chiar foarte fina. Un plumbaj adecvat pentru plute incepand de la 2.5 grame pana la 6 sau chiar 7 grame ( pe raul Prut pescuiesc la platica si cu plute de 8 grame ). Daca  pluta folosita este mai mare , pentru a nu ingreuna foarte tare linia eu folosesc ca principal lest un plumb culisant fusiform iar pentru restul echilibrarii corecte  a liniei folosesc alice de plumb despicate. Daca pescuiesc in zone cu adancimi relativ mici si curent slab folosesc plute de 2.5 -3 grame iar plumbajul va fi compus doar din alice de plumb de diferite marimi insirate pe linia principala pornind cu alica cea mai mare de sub pluta coborand cu alice tot mai mici spre forfac pana se echilibreaza corect linia. Alica de contact de pe forfac este foarte importanta la pescuitul platicii. Forfacul va avea lungimea de 20 -25 cm .

Ca momeli putem folosi cu success pentru pescuiltul platicii : rame rosii de gunoi , viermi , cocoloase de mamaliga sau de miez de paine, boabe de porumb, larve de libelula, racusori, etc.

In comert exista nade speciale pentru platica foarte bune precum si aditivi speciali pentru acest soi de peste. Este de preferat sa folosim si pamant pentru a ingreuna nada. Se poate nadi foarte bine si cu viermi colati ( de preferat la colare sa folosim si un pietris fin ).Tinand cont ca platica se hraneste si cu excrementele altor pesti si chiar cu excremente animale,o foarte eficienta ( si ieftina in acelasi timp) nada este gunoiul de grajd. Vom face bulgari din acest gunoi in care inglobam rame rosii si nadim in mod repetat locul. Dispersia bulgarilor de nada trebuie sa fie lenta .

Muscatura platicii este una deosebita fata de a altor pesti. Dupa ce “ pipaie “ de cateva ori momeala , o apuca si isi ridica botul in sus. Acest lucru se manifesta prin ridicarea trepatat a plutei din apa ajungandu-se pana la urma la culcarea acesteia pe orizolntala pe suprafata apei. Pescarul nu trebuie sa se grabeasca ci sa astepte culcarea plutei si apoi sa intepe pentru a fi sigur ca nu rateaza. Scufundarea plutei in cazul in care pescuim platica poate aparea doar accidental. Este esential sa avem la noi un degorjor pentru a putea scoate carligul cat mai usor din gura  sensibila a acestui peste .

Cele mai bune rezultate la pescuitul platicii se obtin primavara ( pana la prohibitie ) precum si in lunile iulie si august. Spre toamna scade ritmul de hranire a platicii . In acesta perioada se pot prinde insa exemplarele cele mai mari.

Lungimea minima admisa la pescuit: 25 cm.