Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Echipament, nada , momeli , tehnica

Articol de Dinu Florin Cirstean, sâmbătă, 26 februarie 2011

Se aplică speciei: Clean

Pentru mine, in proportie de peste 70-80% din iesirile la pescuit dintr-un an – principala tinta este cleanul. Metoda folosita de bine este pescuitul cu bologneza.
Trebuie mentionat faptul, ca , dupa cum se stie, cleanul este un peste foarte fricos , are ‘‘ cate un ochi pe fiecare solz”, deci apropierea de locul de pescuit trebuie facuta cu cea mai mare prudenta. Sa nu mergi deloc de-alungul malului la o distanta mai mica de 10-15 metri de apa ( asta , bineinteles , daca iti permite configuratia malului.). Este bine de evitat compania altui pescar sau prieten, curios sau aoriceare alta companie , atunci cand pescuiesti la clean. Telefonul mobil, dat pe silentios. Deci, cu alte cuvinte- liniste deplina.
Echipamentul trebuie sa fie foarte fin. Fir principal – monofilament de 0.16 ( maxim 0.18), iar inaintasul ( forfacul), de 0.08-0.10 ( exceptional de 0.12), (obligatoriu fluorocarbon). Daca apa nu are viteza de curgere mare, foloseste pluta de 1 gram sau maxim de 1 gram si jumatate. Daca este curent, foloseste o pluta de 2-2,2 grame. Lungimea forfacului , minim 50 de centimetri, indiferent de momeala folosita. Echilibrarea liniei se face cu 3 plumbi : 2 alice fixe, una mai mare si una mai mica. Cea mai mare , chiar langa vartej, iar cea mai mica, la minim 40 de cm. deasupra vartejului
( asta daca adancimea apei iti permite acest lucru); si un plumb culisant, pozitionat intre pluta si aplica cea mica.Forfacul se prinde de linia principala cu ajutorul unui vartej mic fara agrafa). Carligul folosit , nu trebuie sa fie prea mic. Pentru a nu rani pestele ( adica pentru a evita inghitirea carligului de catre peste), eu unul folosesc carlige cu coada lunga ( nr. 10 in caz exceptional , cum este acum , apa rece si foarte limpede, in rest carlige nr. 8 , si chiar nr. 6 , cand pescuiesc cu lipitori sau visina ). Cleanul este un peste cu gura mare, care are obiceiul de a inghiti momeala la care se repede. Carligele trebuie sa fie subtiri dar totodata rezistente, iar ca si culori evita carligele galbene, argintii sau rosii ( rosii foloseste doar cand pescuiesti cu cireasa sau visina). Sunt de preferat carligele negre, verzi, albastre.
Inca un lucru foarte important , atunci cand pescuiesti la clean , trebuie totdeauna sa te pozitionezi pe mal , in asa fel incat , umbra ta sa nu se reflecte pe apa, spre locul in care pescuiesti.
Ca momeli, dupa cum se stie cleanul mananca aproape orice, o sa enumar, in ordine cronologica ( de primavera timpuriu – pana toamna tarziu ) momelile cu care pescuiesc eu. Incepand din februarie, daca zilele sunt insorite se poate incerca prinderea cleanului. Se folosesc cele mai subtiri fire, cele mai fine monturi, carlig nr. 10, si se pescuiste cu viermi. Obligatoriu , macar un vierme rosu , pe carlig. Cutia cu viermi sa o tii in buzunar, pentru ca viermii sa resimta o oarecarea caldura si sa miste cand ii pui in carlig. Trebuie sa-i schimbi destul de des, pentru a fi mereu in miscare. Apoi, prin aprilie , pana se inchide pescuitul, se poate folosi cu success si cubuletul din ficat de pasare, montat pe carlig nr. 10 sau nr. 8. Imediat dupa prohibitie, momeala fatala pentru clean
( care nu da gres niciodata indiferent daca apa e limpede sau tulbure) este lipitoatea. Daca lipitorile sunt mici, carlig nr. 8 , daca ai lipitori mari , carlig nr. 6. Tebuie spus ca , cu cat lipitoarea este mai mare, cu atat sansele sa prinzi un clean mare cresc. Contrar multor pareri de pe forumurile de pescuit de pe net, modul de punere a lipitorii in carlig este foarte important. In nici un caz nu trebuie scos varful carliguli prin lipitoare.La unul din capete lipitorile au un orificiu, pe acolo se baga carligul, si se trage apoi pe carlig, pana desupra paletei, deci trebuie trasa putin si pe firul de la forfac.Capatul ramas trebuie sa miste bine. Cleanul nu ataca lipitoarea din prima. Intai o prinde de capatul care misca , o trage putin, ii da drumul , asta se intampla de cateva ori, abia, cand s-a convins ca nu e nici un pericol, o apuca serios. Daca simte varful carligului, sau daca lipitoarea nu misca suficinet de natural in apa, atunci nu o va apuca cu hotarare. Trebuie sa ai rabdare mare, cand pescuiesti cu lipitoare. Nu trebuie sa te grabesti cu inteparea. Abia atunci cand cleanul apuca bine momeala se va intepa.( pluta nu apare de sub apa nici dupa dupa 10-15 de secunde din momentul scufundarii) Inteparea trebuie sa fie energica ( mult mai energica decat deobicei, deoarece trebuie ca varful carligului sa strabata corpul lipitorii si sa se infinga in gura pestelui ). Este pescuitul cel mai reusit la clean.Cu lipitoare se pescuieste cu success pana in luna septembrie. Alte momeli bune la clean suunt ciresele si visinele . Se va pescui, tot cu montura fina, la visina , chiar fara plumbaj deloc ( daca sunt visine mari ).Carlige cu coada lunga, nr.8 ( la cireasa ) sau chiar nr. 6( la visina) , rosii . Nu folosi ancorele pentru a prinde ciresele sau visinele, asa cum fac multi pescari, ci baga carligul prin cireasa ( visina ), scoate-l din aceasta , apoi suceste-l pe dupa sambure si inteapa din nou fructul. Astfel acesta nu va cadea si poti lansa la distante mari fara probleme. La acest tip de pescuit nadirea este foarte importanta. Pestele trebuie obisnuit sa manance fructele respective in acelasi loc. De aceea , daca nadesti , sa zicem azi cu cirese , nu e obligatoriu sa si prinzi tot azi. Abia dupa o anumita perioada, poate dura chiar cateva zile , pana pestele se invata sa manace momeala propusa. Nadirea trebuie facuta periodic dar obligatoriu in acelasi loc. Se nadeste cu fructe intregi sau usor zdrobie, pentru a iesi zeama din ele in apa.
Aceleasi lucruri sunt valabile apoi si la pescuitul cu boaba de porumb in lapte ( naturala, nu conservata). Este bine, ca pentru cleanul mare sa se puna in carlig 2 boabe de porumb.Important este ca varful carligului sa ramana afara , si nu in boaba, pentru ca se rateaza foarte mult asa. De semena , un mic truc este acela de a intepa cu varful carligului de cateva ori boabele inainte de a le pune pe carlig. Laptele continut de boabele de porumb este acela care defapt atrage pestele. Se poate pescui cu success clean si cu cosasi ( lacuste mici), sau greieri,( legati de carlig), pentru a misca mai bine.
Odata cu venirea toamnei , cleanul trebuie invatat sa manance struguri ( eu folosesc struguri rosii, chiar daca cleanul mananca si struguri albi). Se nadeste repetat , in acelasi loc cu boabe de struguri, pana cand apar rezultatele si la carlig. Boaba de strugure se pune pe carlig ca si cireasa sau visina.
Tot toamna , se trezesc si instinctele carnivore la clean , de aceea se prinde bine cu broscuta ( se agata de un picior din spate ) si cu pestisori vii ( de 3-4 cm, agatati foarte usor de bot ). Acum forfacul trebuie sa fie cam de 60-65 de cm. si se pescuieste intre ape. Toamna , pentru a tine cleanul pe anumite zone , se nadeste din cand in cand cu sange inchegat.
In aceasta perioada, cred ca cel mai nimerit pentru clean sunt pestisorii vii.
Pe tot parcursul anului se poate pescui cu rama ( de pamant sau cu rama rosie de gunoi).

Dimensiunea minima pentru a putea retine cleanul este de 25 cm.