Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Echipament, nada , momeli , tehnica

Articol de Dinu Florin Cirstean, duminică, 27 februarie 2011

Se aplică speciei: Morunaş

           Ca si scobarul , este un peste care traieste in carduri , de aceea locul in care reusim sa capturam un morunas sigur tine si altii de aceea trebuie nadit cu grija si insistat pe el.

          Pescuitul morunasului cu bologneza seamana foarte mult cu pescuitul scobarului, si de multe ori intr-o partida de pescuit scobar se prinde bine si morunasul deoarece acesti pesti isi

impart habitatele .

          In mare proportie morunasul se hraneste pe fundul apei, de aceea trebuie sa avem grija ca nada folosita sa stea cat mai mult timp pe fundul albiei, deci trebui sa fie o nada destul de grea. Se poate folosi cu success nada din comert speciala pentru mreana si scobar. La aceasta nada este bines a adaugam diversi aditivi si arome ( cea de cascaval este foarte indicata ) .Desemenea este bines a adaugam viermi ( de preferat morti) dar si rame taiate bucati . Semintele uleioase  de la diferite plante ( canepa, floarea soarelui, etc) sunt deasemenea nade foarte apreciate de catre morunasi. Cand se pescuieste cu boabe de porumb in lapte ( o adevarata delicatese pentru morunasi ), putem folosi ca drept suport de nada mamaliga in care adaugam in timpul prepararii ulei de floarea soarelui . Un alt element care poate fi adaugat cu success in nada pentru morunas este sangele inchegat .

      Undita  ( bologneza) trebuie sa fie una usoara echipata cu o mulineta din gama “ light “ cu lungimi de 6,7 sau chiar 8 sau 9 metri. In general pescuitul morunasului presupune fire subtiri dar rezistente 0.16-0.18 mm cu forface relative lungi ( in jur de 40 cm)  cu diametre de 0.08, 0.10 , 0.12 mm . Pluta trebuie sa fie bine echilibrata foarte bine pentru a sesiza cat mai bine muscaturile morunasilor. Se folosesc plute in functie de viteza curentului in care pescuim ( de la 2 grame pana in jur de 5 grame sau chiar mai mari pe ape de genul Prutului cu curenti extreme de puternici. Se pescuieste  cat mai mult la retinut, ca si in cazul scobarului sau a mrenii. Rolul alicii de contact este foarte important si in pescuitul acestui peste.Se folosesc carlige numerele  14-12 foarte fine si bine ascutite.

      Morunasul poate fi pescuit cu success la vierme, rama rosie de gunoi sau de pamant ( pe ape tulburi o  momeala excelenta o constituie rama mare “ serpeasca” ) , boaba de porumb, lipitoare , carabete, racusor, arpacas, bobita de mamaliga , de paine , cub de cascaval, branza, etc.

      Perioada maxima de hranire este vara si toamna.

Dimensiunea minim legala pentru a putea retine morunasul este de 25 cm.