Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Asprete - Romanichthys valsanicola

Asprete (Romanichthys valsanicola)

Aspretele este o specie de peste din familia Percidae, deci inrudit cu bibanul; ca infatisare insa seamana mai degraba cu un guvid sau cu o zglavoaca.

Aceasta specie a fost descoperita si descrisa stiintific în 1957, cand un student la biologie, originar de pe valea Valsanului (judetul Arges) si-a amintit de un soi de peste pe care il prindea în copilarie, si pe care nu il putea recunoaste in literatura de specialitate. Pestele acesta, pe care localnicii de pe valea Valsanului il numeau "asprete" (dupa solzii sai aspri), "popete" sau "sorete", s-a dovedit a fi reprezentantul unui gen si a unei specii cu desavarsire noi pentru stiinta.

Aspretele a facut indata obiectul unor studii amanuntite; el a fost gasit pe portiuni din raurile Valsan, Arges si Raul Doamnei. Este o specie endemica pe teritoriul Romaniei (endemic insemnand ca nu mai traieste nicaieri altundeva), iar arealul ei este foarte restrans, fiind limitat la cele trei rauri amintite, ceea ce este foarte putin fata de majoritatea speciilor de pesti.

Mediul de viata al aspretelui este reprezentat de portiunea de deal-munte a celor trei rauri; specia nu urca prea sus pe cursurile de apa, fiindca nu suporta apa foarte rece. Aspretele duce o viata ascunsa; ziua sta sub pietre in curentul apei, iar noaptea iese dupa hrana, care este reprezentata in principal de larve de insecte, mai cu seama efemere (rusalii).

Masculii de asprete isi delimiteaza cate un teritoriu din care alunga alti masculi "rivali".

Perioada de reproducere este in mai-iunie; atunci la cele doua sexe apar pe solzi si pe cap niste umflaturi albe in forma unor "butoni" sau "nasturei", care la masculi sunt mult mai mari ca la femele (aceasta fiind si singura deosebire de aspect între cele doua sexe). Femelele depun icrele pe pietre in curent.

Puietii ating maturitatea sexuala la varsta de 2 ani; longevitatea speciei este probabil în jur de 10 ani.

Aspretele a fost descoperit si in apele de munte ale Muntilor Apuseni din jud.Hunedoara; numarul exemplarelor este in crestere.

Secţiune adăugată de Flavius Coșeri, 10 aprilie 2011, ultima modificare: Radu Pop, 17 februarie 2017

Capturi la Asprete

Nicio captură înregistrată pentru specia Asprete

Fii primul care o face: click aici și rămâi în istorie, înregistrează captura ta!

Fotografii Asprete

Galeria acestei specii cuprinde o fotografie . Mergi la indexul galeriei foto.

Asprete - asprete_asprete.jpg

duminică, 10 aprilie 2011

Partide publice ce includ specia Asprete:

Nicio partidă (publică).

Unde găsim specia Asprete ?

Ungheni , Tutora, Sculeni, etc., jud. Iaşi
Se afişează maxim 20 locaţii, aleator. Pentru lista tuturor locaţiilor unde se regăseşte o specie anume, foloseşte motorul de căutare din cadrul locurilor de pescuit.

Articole din enciclopedie

Niciun articol asociat.

Reţete culinare

Nicio reteta.Specia "Asprete" a fost adaugată în enciclopedie de către Flavius Coșeri la data de 10 aprilie 2011

Ultimua contributie la "Asprete": Radu Pop, 17 februarie 2017, ora 10:09

Lista capturilor în România la Asprete

Lista capturilor externe la Asprete