Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Batcă - Blicca bjorkna

Generalităţi

Răspândire
Batca provine din apele Suediei, dar se găseşte în Europa în foarte multe ape dulci de la nord de Pirinei, din Alpi şi Alpii Dinarici, iar la răsărit până în Ural şi Caucaz.
La noi se găseşte pe tot cursul Dunării până la vărsare, în complexul lagunar Razelm-Sinoe, în zonele de şes ale râurilor Someş, Mureş, Crişuri, Bega, Olt, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut. Trăieşte şi în lacurile Snagov, Căldăruşani, precum şi în multe lacuri, bălţi şi canale de şes, în numeroase iazuri din estul şi sudul ţării, precum şi în bălţile din lunca Dunării.
 
Descriere
Are corpul înalt şi comprimat lateral, acoperit cu solzi groşi şi bine fixati. Ochii sunt relativ mari, gura mică, terminală, orizontală. Pe piept are solzi mici. Linia laterală, foarte puţin curbată în jos, este aproape dreaptă.
Dorsala peştelui este cenuşiu-verzuie, flancurile argintii cu un puternic luciu metalic, iar ventrala albă. Înotatoarea anală are vârful negru, cele perechi sunt incolore, în majoritatea cazurilor bătând în portocaliu.
 
Dezvoltare
Lungimea obişnuită este de 12-20 cm, dar atinge şi 32 cm. Greutatea medie se ridică la 60-100 g, în mod exceptional 1 kg. În general, ritmul de creştere al acestui peşte este lent.
 
Biologie
Batca trăieşte atât în râurile de şes (uneori ajunge până în zonele colinare), cât şi în lunca acestora, precum şi în lacurile de şes şi lagunele litorale. Evită apele cu multă vegetaţie subacvatică, îi plac apele curate, cu curenţi slabi, mai adânci, cu fundul mai mâlos. Se reproduce în perioada de la sfârşitul lunii aprilie şi pâna în iunie. Masculii ating maturitatea sexuală la 3 ani, femelele la 4 ani. În funcţie de greutatea corporală, o femelă depune 17000-110000 boabe de icre cu un diametru de 2 mm.
Puietul de batca se hrăneşte la început cu infusoria şi rotatoria, apoi cu larve de Chironomus, cu insecte acvatice şi cu larvele acestora, cu moluşte, crustacee mici, plante acvatice şi cu resturile şi seminţele acestora, cu detritus etc. Valorifică hrana cu mai puţină eficienţă, având un ritm de creştere lent.
 
Pescuitul sportiv
Batca se pescuieşte cu metodele folosite în cazul plăticii, bineînţeles acolo unde se găseşte din abundenţă. Pescarii sportivi o folosesc ca nadă vie la pescuitul speciilor răpitoare.
Lungimea minimă admisă la pescuit: 15 cm

Secţiune adăugată de Radu Pop, 4 aprilie 2012, ultima modificare: Radu Pop, 17 februarie 2017

Capturi la Batcă

15 cm, 0.05 kg

Fotografii Batcă

Galeria acestei specii cuprinde 4 fotografii . Mergi la indexul galeriei foto.

Batcă - batca_batca1.jpg

miercuri, 4 aprilie 2012

Batcă - batca_batca2.jpg

miercuri, 4 aprilie 2012

Batcă - batca_img_4267.jpg

sâmbătă, 25 martie 2017

Batcă - batca_img_4266.jpg

sâmbătă, 25 martie 2017

Partide publice ce includ specia Batcă:

5 buc, 0.2 kg, 2 mai 2012
10 buc, 0.02 kg, 1 mai 2012
8 buc, 0.1 kg, 29 aprilie 2012
25 buc, 0.25 kg, 4 aprilie 2012
10 buc, 0.15 kg, 1 mai 2012
1 buc, 0.01 kg, 10 mai 2013
2 buc, 0.02 kg, 28 aprilie 2013
1 buc, 0.1 kg, 5 iulie 2013

Maxim 20 partide, aleator, ale caror autori au setat nivelul de confidentialitate liber. Lista tuturor partidelor publice, aici.

Unde găsim specia Batcă ?

Ungheni , Tutora, Sculeni, etc., jud. Iaşi
Pascani, jud. Iaşi
Româneşti, jud. Botoşani
Sadoveni, jud. Botoşani
Suceava, jud. Suceava
Intre orasul de floci si giurgeni, jud. Ialomiţa
Facaieni ialomita, jud. Ialomiţa
Biharia, jud. Bihor
Se afişează maxim 20 locaţii, aleator. Pentru lista tuturor locaţiilor unde se regăseşte o specie anume, foloseşte motorul de căutare din cadrul locurilor de pescuit.

Articole din enciclopedie

Niciun articol asociat.

Reţete culinare

Nicio reteta.Specia "Batcă" a fost adaugată în enciclopedie de către Radu Pop la data de 4 aprilie 2012

Ultimua contributie la "Batcă": Radu Pop, 17 februarie 2017, ora 10:11

Lista capturilor în România la Batcă

Lista capturilor externe la Batcă