Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Beldiţa - Alburnoides bipunctatus

Generalități

Răspandire

Acest peste mic poate fi gasit pretutindeni in raurile reci, limpezi si cu cursul relativ rapid din Europa, din nordul Alpilor si pana in Marea Nordului si Marea Baltica. Traieste in toate apele care alcatuiesc bazinulul Marii Negre.
In Romania, beldita se gaseste in toate raurile mai mari, ca Prut, Siret, Bistrita, Trotus, Barlad, Dorna, Gilort, Somes, Mures, Crisuri, Olt, Timis, Bega, Jiu, Tarnava Mare, Cibin, Varghis, Cerna, Crasna, Bereteu, in portiunile superioare, in Transilvania traieste si in multe lacuri si helesteie dintre dealuri si de campie (Zau de Campie, Taureni, Cefa, Taga, Inand etc.).

Descriere
Corpul belditei este lunguiet, turtit lateral. Linia dorsala si cea ventrala sunt arcuite aproape simetric. Gura se deschide in varful botului, maxilarul inferior ridicandu-se putin in sus. Ochii sunt relativ mari. Inotatoarea situata sub coada incepe dincolo de nivelul unde se termina inotatoarea dorsala.
Spatele pestelui este verde-brun sau verde inchis, uneori verde-albastrui cu sclipiri de otel. Flancurile si burta sunt verzi-argintii, cateodata alb-argintii. In general, intregul corp are o stralucire argintie. Linia laterala este marginita de o multitudine de puncte negre. Corpul pestelui este brazdat longitudinal de doua dungi de culoare mai inchisa, albastru-negricioasa, care devine si mai intensa in perioada reproducerii, inotatoarele dorsale, caudala si pectoralele sunt verzi-gri, tivite cu negru, restul inotatoarelor fiind galbui sau portocalii, in perioada reproducerii. Pielea ce acopera burta in portiunea dintre inotatoarele pectorale si cea ventrala are o culoare rosiatica-portocalie. Aceasta caracteristica serveste ca reper la deosebirea puietului de beldita (pe flancurile caruia nu au aparut inca punctele negre, caracteristice) de puietul de clean. Coloritul ochilor este de asemenea caracteristic: deasupra cafeniu, dedesubt argintiu, iar cercul din mijloc galben.

Dezvoltare
Beldita este un peste, cu o lungime medie de 9-10 cm (rar peste 14-15 cm) si greutatea medie de 10-12 g (exemplarele mai mari de 35 g sunt exceptii).

Biologie
Beldita traieste in carduri. Spatiul sau de viata il constituie raurile, incepand cu zona pastravului si pana la cea a scobarului si a mrenei, de obicei in imediata apropiere a fundului apei. Ii plac apele limpezi, bogate in oxigen dizolvat, mai reci si cu adancimi medii, unde albia este acoperita de pietre si nisip. Nu patrunde pana pe cursurile superioare ale paraielor de munte, cu debit insuficient si neuniform.
Consuma de obicei hrana de origine animala, pe care o gaseste la fundul raului, ca de exemplu rame mici, melci minusculi, insecte acvatice si larvele acestora, recurgand doar foarte rar la hrana de natura vegetala. Este un peste care inoata rapid, vioi.
Beldita isi depune icrele in iunie-iulie, pe pietre sau printre pietrele de pe albie, in locurile unde curentii raului sunt mai puternici. Beldita este insa, mancata de: clean, avat, mihalt si somn.

Pescuitul Sportiv
Pentru pescarii sportivi beldita prezinta interes in primul rand ca momeala.
La pescuitul cu undita se foloseste cel mai mic carlig, nadit cu o rama mica sau cu musca moarta. Beldita poate fi pescuita si cu musca artificiala de dimensiune minima, indiferent de culoare. Acest peste inoata in carduri, nu este foarte precaut si cu oarecare experienta, poate fi prins in numar mare intr-un timp destul de scurt. Se foloseste o undita usoara si flexibila, guta de 0,10-0,15 si carligul cel mai mic (20). Pluta trebuie sa fie foarte sensibila. Ca in mai toate cazurile, la pescuit, apropierea de rau se face cu precautie, pana la mal, iar undita se arunca in sensul invers curgerii raului. Daca dam de locul unde exemplarele de beldita se intretin in straturile superioare ale raului, nu mai trebuie sa ne schimbam locul pe mal. Nada si carligul se arunca in apa in fata lor, iar pestii nu intarzie sa muste. Carligul trebuie intepat imediat dupa ce pestele a muscat, in caz contrar nu mai poate fi prins. Beldita musca cel mai bine in zilele cu soare fara vant.


Legea nu prevede limita minima admisa la pescuit.

 

Secţiune adăugată de Flavius Coșeri, 14 aprilie 2011, ultima modificare: Radu Pop, 17 februarie 2017

Capturi la Beldiţa

Nicio captură înregistrată pentru specia Beldiţa

Fii primul care o face: click aici și rămâi în istorie, înregistrează captura ta!

Fotografii Beldiţa

Galeria acestei specii cuprinde 7 fotografii . Mergi la indexul galeriei foto.

Beldiţa - beldita_pic_0727_185.jpg

duminică, 17 martie 2013

Beldiţa - beldita_adrian1526.jpg

luni, 8 aprilie 2013

Beldiţa - beldita_beldita.jpg

marţi, 5 aprilie 2011

Beldiţa - beldita_38.jpg

duminică, 21 octombrie 2012

Beldiţa - beldita_keszeg.png

duminică, 22 august 2010

Beldiţa - beldita_307.jpg

duminică, 21 octombrie 2012

Partide publice ce includ specia Beldiţa:

6 buc, 0.03 kg, 30 septembrie 2012
5 buc, 0.05 kg, 28 august 2012
25 buc, 0.15 kg, 3 august 2013
8 buc, 0.09 kg, 9 iunie 2012
5 buc, 0.025 kg, 10 aprilie 2012
1 buc, 0.01 kg, 29 martie 2012
4 buc, 0.05 kg, 17 iunie 2012
3 buc, 0.05 kg, 11 martie 2012
65 buc, 0.5 kg, 9 februarie 2014
6 buc, 0.05 kg, 23 septembrie 2012
4 buc, 0.01 kg, 2 septembrie 2013
3 buc, 0.05 kg, 12 aprilie 2012
12 buc, 0.08 kg, 21 iulie 2012
6 buc, 0.1 kg, 19 octombrie 2014
2 buc, 0.01 kg, 10 septembrie 2013
8 buc, 0.1 kg, 18 decembrie 2011
11 buc, 0.1 kg, 13 iulie 2012
1 buc, 0.01 kg, 5 februarie 2014

Maxim 20 partide, aleator, ale caror autori au setat nivelul de confidentialitate liber. Lista tuturor partidelor publice, aici.

Unde găsim specia Beldiţa ?

Dumbrava, jud. Arad
Suceava, jud. Suceava
Gorban, jud. Iaşi
Suceava, jud. Suceava
Padureni, jud. Vrancea
Buteni, jud. Arad
Vladeni, jud. Botoşani
loc de pescuit in Spania El catllar, Spania
loc de pescuit in Spania Caspe, Spania
Dorneşti, jud. Suceava
Suceava, jud. Suceava
Suceava, jud. Suceava
Santa - Mare, jud. Botoşani
loc de pescuit in Spania Garcia, Spania
Com Racaciuni , sat Rastoaca si Dienet, jud. Bacău
Siret, jud. Suceava
Ruşii Mănăstioara, jud. Suceava
Lunca - Botosani, jud. Botoşani
Siret, jud. Suceava
Se afişează maxim 20 locaţii, aleator. Pentru lista tuturor locaţiilor unde se regăseşte o specie anume, foloseşte motorul de căutare din cadrul locurilor de pescuit.

Articole din enciclopedie

Niciun articol asociat.

Reţete culinare

Nicio reteta.Specia "Beldiţa" a fost adaugată în enciclopedie de către Istvan Szvinyuk la data de 22 august 2010

Ultimua contributie la "Beldiţa": Radu Pop, 17 februarie 2017, ora 10:12

Lista capturilor în România la Beldiţa

Lista capturilor externe la Beldiţa