Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Biban - Perca Fluviatilis

Descriere biban

Despre biban se poate spune fără nici o teamă de a greşi că este peştele cel mai curios dintre toţi peştii din apele de la noi , lucru care îl face însă să devină o ţintă uşoară pentru pescari. Acest peşte mai este denumit şi “câinele apelor” iar popular , în funcţie de zona unde este întâlnit poartă şi denumirile de : aspru , asprişor, băboi , băboi ghebos , borţ , burtiţă , halan , latiţă , mioarţă , peşte-sărac , ranchiţă , sfei , chiric lat , raspar , sau zvoraş.

Este un peşte care se poate pescui cu success pe tot parcursul anului , de primăvara timpuriu şi până toamna târziu , dar şi iarna la copcă , de vină pentru acest lucru fiind mobilitatea sa ridicată precum şi curiozitatea extraordinară de care dă dovadă dar şi foamea permanentă care-l caracterizează.

Este întâlnit în aproape toate apele europene , gasindu-se pretutindeni exceptand Anglia, Peninsula Iberica, Italia centrala si sudica, partea sud-vestica a Peninsulei Balcanice si Crimeii, precum si Peninsula Pelopones. În România îl întâlnim în toate apele, începând din zona scobarului până la Marea Neagră ,dar mai ales în apele stătătoare, unde nu trebuie să înfrunte curentul.

Are corpul indesat si arcuit. Este mai inalt spre cap si gatuit spre coada .Capul este aproape conic . Gura este captusita cu dinti . Are ochii mari. Aripioara dorsala este formata numai din radii tari tepoase. Corpul acoperit cu solzi mici, zimtati, adanc infipti în piele .. Coloratie: pe spate cenusie - verzuie cu reflexe metalice; laturile verzui cu reflexe aramii, burta plumburie albicioasa si cateodata galbena - palid. Pe laturile corpului se disting bine 5 - 9 dungi verticale de culoare inchisa. Prima inotatoare dorsala , la terminare are 2 - 3 pete inchise. Marginile celor doua inotatoare dorsale au o culoare negricioasa, inotatoarele ventrale si anale sunt rosiatice. In perioada de reproducere, coloritul inotatoarelor devine si mai intens. Culoarea sa variaza si in functie de habitat.

Este un peste mâncacios, cu o pofta extrem mare dar totuşi are un ritm de creştere relativ scăzut.

În apele noastre atinge lungimea medie de 15-30 cm si 100-350 g greutate ajungâ destul de rar la 50-60 cm, respectiv 2-5 kg. În lacul Siutghiol s-au prins si exemplare de 5 kg, desi astfel de capturi sunt foarte rare, aproximativ o data intr-un deceniu.

Prefera raurile cu cursul linistit si cu portiuni mai adanci, cu apele limpezi, in lacuri, balti, iazuri si in apele statatoare sau cu cursul foarte lent, se gaseste in preajma papurei sau a stufului, alegandu-si mai ales locurile unde albia este acoperita cu materiale tari. In rauri, de asemenea prefera locurile unde fundul este acoperit cu pietris sau nisip, deci tot materiale tari. Ii plac locurile unde raurile primesc afluenti, unde curentii ii aduc hrana in cantitati imbelsugate. Si bibanul, ca si alti pesti , se complace in zonele de linga diferitele constructii din apa (picioare de pod, trunchiuri sau radacini de copaci cufundate in apa), in adanciturile din malurile spalate de ape, unde se poate ascunde pentru a sta la panda. Se gaseste si sub diferite pontoane, ambarcatiuni ancorate (barci, plute, bacuri, etc.), intrucat in jurul acestora se formeaza mici vartejuri care atrag pestisorii cu care se hraneste, in locurile unde apele mai repezi se intalnesc cu altele mai lente, exista de asemenea hrana din belsug, deci bibanul cauta aceste locuri cu predilectie. De regula, el poate fi gasit in vecinatatea albiei si nu prea paraseste locul pe care si l-a ales. Poate inota extrem de rapid, dar inotul sau este sacadat. La nevoie, isi urmareste prada pana cand o ajunge din urma si o mananca. Dintii puternici din gura cu deschizatura mare il ajuta sa nu mai scape prada odata ce a prins-o. Bibanii mai tineri, de obicei de aceeasi varsta traiesc in general in grupuri. Exemplarele mai in varsta duc o viata solitara.

Bibanul vaneaza ziua, hranindu-se cu o pofta nesatioasa. Pe timp de vara sta la panda mai ales dimineata si dupa amiaza, odihnindu-se la umbra in orele cu arsita de la amiaza. In timpul noptii se odihneste plutind in nemiscare la locul sau de ascunzis, renuntand la aceasta odihna numai in cazuri foarte rare, cand prada i se iveste "pe tava". Bibanul este foarte mancacios, atacand toate vietuitoarele comestibile pentru el. Pofta sa este constanta pe toata perioada anului, inclusiv iarna. Consuma chiar si pesti de marime egala cu el, raci, scoici, rame, insecte, larve de insecte, precum si broaste. Fiind un mare consumator de icre, bibanul dauneaza celorlalte specii valoroase de pesti, in locurile unde populatia de biban este in crestere, numarul celorlalte specii valoroase se afla de obicei in scadere. Hrana sa preferata o constituie pestii. Bineinteles ca bibanul devine peste rapitor numai dupa ce atinge o anumita varsta (6-8 luni). Ca puiet, el se hraneste cu organismele planctonice din apa sau cu materii organice de pe fundul raului. Este un peste pentru care fenomenul de canibalism nu este strain, el consumand-usi chiar proprii pui. Pofta de mancare excesiva a bibanului este cunoscuta pescarilor experimentati, care stiu sa obtina maximum de folos de pe urma acestei caracteristici. Bibanul este un peste foarte prolific.

Maturitatea sexuala o atinge in cel de-al trilea an al vietii. Depunerea icrelor are loc in luna martie sau pe la inceputul lui aprilie. Femelele depun peste 300.000 - 500.000 boabe de icre, in primele ore ale diminetii. Puietul de biban de o vara, strans in grupuri, se retrage odata cu venirea zilelor geroase de iarna in portiunile mai adanci ale apei, unde ierneaza, hranindu-se foarte putin. Primavara insa se hranesc din abundenta.

Pescuitul bibanului este un pescuit foarte antrenant . Se poate pescui folosind diferite momeli naturale ( pestisori vii sau morti, rame, viermi, broscute, lipitori, bucatele de carne, etc. ), dar si artificiale ( rotative, oscilante, voblere, twistere, shad-uri, etc). Se poate pescui atat cu pluta cat si cu greutatea mai mare, pe fundul apei.

 

Dimensiune minimă legală pentru a putea retine bibanul este de 12 cm.

Secţiune adăugată de Dinu Florin Cirstean, 1 septembrie 2010, ultima modificare: Radu Pop, 18 mai 2012

Capturi la Biban

13 cm, 0.5 kg

14.3 cm, 0.0813 kg

15 cm, 0.2 kg

24 cm, 0.27 kg

20 cm, 0.3 kg

15 cm, 0.15 kg

Fotografii Biban

Galeria acestei specii cuprinde 84 fotografii . Mergi la indexul galeriei foto.

Biban - biban_082710180225.jpg

vineri, 26 noiembrie 2010

Biban - biban_image_4.jpeg

duminică, 8 aprilie 2012

Biban - biban_biban_de_olt.jpg

vineri, 5 noiembrie 2010

Biban - biban_photo_0014.jpg

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Biban - biban_bibanu.jpg

miercuri, 3 august 2011

Biban - biban_dsc01064.jpg

joi, 25 noiembrie 2010

Partide publice ce includ specia Biban:

4 buc, 0.5 kg, 30 septembrie 2012
6 buc, 0.2 kg, 3 august 2014
40 buc, 0.5 kg, 10 mai 2013
3 buc, 0.08 kg, 22 mai 2012
6 buc, 0.12 kg, 22 ianuarie 2017
100 buc, 3 kg, 4 ianuarie 2014
1 buc, 0.2 kg, 13 iulie 2013
1 buc, 0.1 kg, 10 iunie 2017
20 buc, 1.2 kg, 4 august 2013
30 buc, 1 kg, 15 noiembrie 2014
1 buc, 0.07 kg, 2 decembrie 2012
20 buc, 0.1 kg, 19 februarie 2017
1 buc, 0.1 kg, 23 iulie 2017
150 buc, 7 kg, 8 noiembrie 2016
100 buc, 5 kg, 2 octombrie 2016

Maxim 20 partide, aleator, ale caror autori au setat nivelul de confidentialitate liber. Lista tuturor partidelor publice, aici.

Unde găsim specia Biban ?

Facaieni ialomita, jud. Ialomiţa
Movila Miresii, jud. Brăila
Ungheni , Tutora, Sculeni, etc., jud. Iaşi
Portul Mangalia, jud. Constanţa
Botosani, jud. Botoşani
Scoreiu, jud. Sibiu
Ciurila, jud. Cluj
Avrig, jud. Sibiu
Suceava, jud. Suceava
Sălacea, Cheţ, jud. Bihor
Mărtineşti, jud. Cluj
Bicaz, jud. Neamţ
Someşu Clad, jud. Cluj
loc de pescuit in Anglia Watford, Anglia
loc de pescuit in Spania Mora, Spania
Fratautii Noi, jud. Suceava
Suatu, jud. Cluj
Dolhasca, jud. Suceava
Dridif, jud. Braşov
loc de pescuit in Spania Caspe, Spania
Se afişează maxim 20 locaţii, aleator. Pentru lista tuturor locaţiilor unde se regăseşte o specie anume, foloseşte motorul de căutare din cadrul locurilor de pescuit.

Articole din enciclopedie

Răpitorii şi nu numai la năluci, un articol de Radu

Reţete culinare

Nicio reteta.Specia "Biban" a fost adaugată în enciclopedie de către Radu Pop la data de 18 iulie 2010

Ultimua contributie la "Biban": Radu Pop, 18 mai 2012, ora 08:33

Lista capturilor în România la Biban

Lista capturilor externe la Biban