Biban - Perca Fluviatilis

Descriere biban

Despre biban se poate spune fără nici o teamă de a greşi că este peştele cel mai curios dintre toţi peştii din apele de la noi , lucru care îl face însă să devină o ţintă uşoară pentru pescari. Acest peşte mai este denumit şi “câinele apelor” iar popular , în funcţie de zona unde este întâlnit poartă şi denumirile de : aspru , asprişor, băboi , băboi ghebos , borţ , burtiţă , halan , latiţă , mioarţă , peşte-sărac , ranchiţă , sfei , chiric lat , raspar , sau zvoraş.

Este un peşte care se poate pescui cu success pe tot parcursul anului , de primăvara timpuriu şi până toamna târziu , dar şi iarna la copcă , de vină pentru acest lucru fiind mobilitatea sa ridicată precum şi curiozitatea extraordinară de care dă dovadă dar şi foamea permanentă care-l caracterizează.

Este întâlnit în aproape toate apele europene , gasindu-se pretutindeni exceptand Anglia, Peninsula Iberica, Italia centrala si sudica, partea sud-vestica a Peninsulei Balcanice si Crimeii, precum si Peninsula Pelopones. În România îl întâlnim în toate apele, începând din zona scobarului până la Marea Neagră ,dar mai ales în apele stătătoare, unde nu trebuie să înfrunte curentul.

Are corpul indesat si arcuit. Este mai inalt spre cap si gatuit spre coada .Capul este aproape conic . Gura este captusita cu dinti . Are ochii mari. Aripioara dorsala este formata numai din radii tari tepoase. Corpul acoperit cu solzi mici, zimtati, adanc infipti în piele .. Coloratie: pe spate cenusie - verzuie cu reflexe metalice; laturile verzui cu reflexe aramii, burta plumburie albicioasa si cateodata galbena - palid. Pe laturile corpului se disting bine 5 - 9 dungi verticale de culoare inchisa. Prima inotatoare dorsala , la terminare are 2 - 3 pete inchise. Marginile celor doua inotatoare dorsale au o culoare negricioasa, inotatoarele ventrale si anale sunt rosiatice. In perioada de reproducere, coloritul inotatoarelor devine si mai intens. Culoarea sa variaza si in functie de habitat.

Este un peste mâncacios, cu o pofta extrem mare dar totuşi are un ritm de creştere relativ scăzut.

În apele noastre atinge lungimea medie de 15-30 cm si 100-350 g greutate ajungâ destul de rar la 50-60 cm, respectiv 2-5 kg. În lacul Siutghiol s-au prins si exemplare de 5 kg, desi astfel de capturi sunt foarte rare, aproximativ o data intr-un deceniu.

Prefera raurile cu cursul linistit si cu portiuni mai adanci, cu apele limpezi, in lacuri, balti, iazuri si in apele statatoare sau cu cursul foarte lent, se gaseste in preajma papurei sau a stufului, alegandu-si mai ales locurile unde albia este acoperita cu materiale tari. In rauri, de asemenea prefera locurile unde fundul este acoperit cu pietris sau nisip, deci tot materiale tari. Ii plac locurile unde raurile primesc afluenti, unde curentii ii aduc hrana in cantitati imbelsugate. Si bibanul, ca si alti pesti , se complace in zonele de linga diferitele constructii din apa (picioare de pod, trunchiuri sau radacini de copaci cufundate in apa), in adanciturile din malurile spalate de ape, unde se poate ascunde pentru a sta la panda. Se gaseste si sub diferite pontoane, ambarcatiuni ancorate (barci, plute, bacuri, etc.), intrucat in jurul acestora se formeaza mici vartejuri care atrag pestisorii cu care se hraneste, in locurile unde apele mai repezi se intalnesc cu altele mai lente, exista de asemenea hrana din belsug, deci bibanul cauta aceste locuri cu predilectie. De regula, el poate fi gasit in vecinatatea albiei si nu prea paraseste locul pe care si l-a ales. Poate inota extrem de rapid, dar inotul sau este sacadat. La nevoie, isi urmareste prada pana cand o ajunge din urma si o mananca. Dintii puternici din gura cu deschizatura mare il ajuta sa nu mai scape prada odata ce a prins-o. Bibanii mai tineri, de obicei de aceeasi varsta traiesc in general in grupuri. Exemplarele mai in varsta duc o viata solitara.

Bibanul vaneaza ziua, hranindu-se cu o pofta nesatioasa. Pe timp de vara sta la panda mai ales dimineata si dupa amiaza, odihnindu-se la umbra in orele cu arsita de la amiaza. In timpul noptii se odihneste plutind in nemiscare la locul sau de ascunzis, renuntand la aceasta odihna numai in cazuri foarte rare, cand prada i se iveste "pe tava". Bibanul este foarte mancacios, atacand toate vietuitoarele comestibile pentru el. Pofta sa este constanta pe toata perioada anului, inclusiv iarna. Consuma chiar si pesti de marime egala cu el, raci, scoici, rame, insecte, larve de insecte, precum si broaste. Fiind un mare consumator de icre, bibanul dauneaza celorlalte specii valoroase de pesti, in locurile unde populatia de biban este in crestere, numarul celorlalte specii valoroase se afla de obicei in scadere. Hrana sa preferata o constituie pestii. Bineinteles ca bibanul devine peste rapitor numai dupa ce atinge o anumita varsta (6-8 luni). Ca puiet, el se hraneste cu organismele planctonice din apa sau cu materii organice de pe fundul raului. Este un peste pentru care fenomenul de canibalism nu este strain, el consumand-usi chiar proprii pui. Pofta de mancare excesiva a bibanului este cunoscuta pescarilor experimentati, care stiu sa obtina maximum de folos de pe urma acestei caracteristici. Bibanul este un peste foarte prolific.

Maturitatea sexuala o atinge in cel de-al trilea an al vietii. Depunerea icrelor are loc in luna martie sau pe la inceputul lui aprilie. Femelele depun peste 300.000 - 500.000 boabe de icre, in primele ore ale diminetii. Puietul de biban de o vara, strans in grupuri, se retrage odata cu venirea zilelor geroase de iarna in portiunile mai adanci ale apei, unde ierneaza, hranindu-se foarte putin. Primavara insa se hranesc din abundenta.

Pescuitul bibanului este un pescuit foarte antrenant . Se poate pescui folosind diferite momeli naturale ( pestisori vii sau morti, rame, viermi, broscute, lipitori, bucatele de carne, etc. ), dar si artificiale ( rotative, oscilante, voblere, twistere, shad-uri, etc). Se poate pescui atat cu pluta cat si cu greutatea mai mare, pe fundul apei.

 

Dimensiune minimă legală pentru a putea retine bibanul este de 12 cm.

Secţiune adăugată de Dinu Florin Cirstean, 1 septembrie 2010, ultima modificare: Radu Pop, 18 mai 2012

Capturi la Biban

20 cm, 0.3 kg

15 cm, 0.15 kg

18 cm, 0.25 kg

15 cm, 0.15 kg

14.3 cm, 0.0813 kg

20 cm, 0.3 kg

Fotografii Biban

Galeria acestei specii cuprinde 84 fotografii. Mergi la indexul galeriei foto.

Biban - biban_image_3.jpeg

duminică, 8 aprilie 2012

Biban - biban_biban__8_.jpg

joi, 9 ianuarie 2014

Biban - biban_dsc01260.jpg

duminică, 6 martie 2011

Biban - biban_dsc01261.jpg

duminică, 6 martie 2011

Biban - biban_tileag_2907.jpg

sâmbătă, 5 martie 2011

Biban - biban_dsc01256.jpg

duminică, 6 martie 2011

Partide publice ce includ specia Biban:

1 buc, 0.1 kg, 16 iunie 2012
2 buc, 0.05 kg, 30 ianuarie 2013
30 buc, 1.1 kg, 15 august 2013
25 buc, 1.25 kg, 14 septembrie 2016
2 buc, 1 kg, 20 iulie 2012
3 buc, 0.01 kg, 14 octombrie 2012
1 buc, 0.2 kg, 30 august 2015
1 buc, 0.2 kg, 13 iulie 2013
10 buc, 0.3 kg, 26 februarie 2017
2 buc, 0.08 kg, 20 aprilie 2012
1 buc, 0.02 kg, 20 ianuarie 2017
1 buc, 0.1 kg, 6 mai 2013
2 buc, 0.06 kg, 20 ianuarie 2013
1 buc, 0.09 kg, 22 iulie 2011
2 buc, 0.1 kg, 7 mai 2013
40 buc, 2 kg, 23 noiembrie 2014
1 buc, 0.1 kg, 16 iunie 2012
1 buc, 0.1 kg, 3 august 2013
20 buc, 0.3 kg, 15 iunie 2013

Maxim 20 partide, aleator, ale caror autori au setat nivelul de confidentialitate liber. Lista tuturor partidelor publice, aici.

Unde găsim specia Biban ?

loc de pescuit in Italia Capolona, Italia
Mariuta, jud. Călăraşi
Siret, jud. Suceava
Suceava, jud. Suceava
Pascani, jud. Iaşi
Brezoi, Calimanesti, Proieni, jud. Valcea
Leş, jud. Bihor
Botosani, jud. Botoşani
Hadareni, jud. Mureş
Sântejude-Vale, jud. Cluj
Com. Malaia, Valcea, jud. Valcea
Lesu, jud. Bihor
Movila Miresii, jud. Brăila
Miercurea ciuc, jud. Harghita
Suceava, jud. Suceava
Balotesti, Bucureşti
Birlad, jud. Vaslui
Ipoteşti, jud. Suceava
loc de pescuit in Italia Marta, Italia
Se afişează maxim 20 locaţii, aleator. Pentru lista tuturor locaţiilor unde se regăseşte o specie anume, foloseşte motorul de căutare din cadrul locurilor de pescuit.

Articole din enciclopedie

Răpitorii şi nu numai la năluci, un articol de Radu

Reţete culinare

Nicio reteta.



Specia "Biban" a fost adaugată în enciclopedie de către Radu Pop la data de 18 iulie 2010

Ultimua contributie la "Biban": Radu Pop, 18 mai 2012, ora 08:33

Lista capturilor în România la Biban

Lista capturilor externe la Biban