Clean - Luciscus cephalus

Cleanul - descriere

Este un peşte omnivor, care însă are de multe ori apucături de răpitor, deoarece el poate fi pescuit cu succes cu pestişori (cu precădere vii) , cu broscuţe dar şi cu momeli artificiale (muşte, linguriţe, twistere, etc).

Este un peşte foarte frumos iar pescuitul sau reprezintă o adevarată provocare pentru pescari , deoarece prin natura sa el este un peşte foarte precaut, foarte temător, ascunzându-se sub maluri sau în alte locuri care-i oferă adăpost, la cel mai mic semnal de alarmă. De aceea pescarul de clean trebuie sa fie foarte rabdător, să folosească un echipament fin şi să ştie să se camufleze cât mai bine în malurile apelor unde pescuieşte pentru a nu-l speria prin proiectarea umbrei sale pe apă sau prin mişcări bruşte sau alte zgomote .

Cleanul apartine familiei ciprinidelor, ca si crapul. Incepand cu raurile montane, poate fi intalnit in mai toate apele din tara noastra. Este raspandit in aproape toate tarile din Europa, din sudul Peninsulei Scandinave si pana in Alpi, iar la rasarit pana la Marea Neagra si Marea Azov; lipseste in Danemarca, Irlanda si in Siberia. Foarte raspandit in toate apele curgatoare din regiunile de dealuri, urca pana in zona pastravului si lipanului, dar il putem gasi - mai rar -si in apele de campie.

Cleanul are corpul indesat, cilindric, usor plat lateral, cu un cap mare, lat, de asemenea putin plat daca este privit de sus. Gura, situata in varful botului, cu maxilarele aproape identice ca forma, se deschide larg, pana la linia ochilor. Corpul este acoperit cu solzi relativ mari, a caror margine este impodobita cu un desen ce consta din puncte mici, de culoare bruna negricioasa. Pe spate, cleanul este verde-inchis, cu luciu metalic, dar poate fi brun-verzui sau uneori negru-verzui. Partile laterale sunt alb-argintii. Burta este alba, fara sclipiri argintii, inotatoarele dorsala si caudala sunt fumurii, cu nuante rosiatice. Aripioarele pectorale si ventrale sunt de asemenea rosiatice, iar spre capete trec in galben. Irisul ochilor este galben sau argintiu, sus distingandu-se o pata brun-verzuie, iar jos una neagra.

Cleanul nu atinge de obicei o talie mare. Este adevarat ca in unele tari s-au pescuit si exemplare de peste 80 cm lungime, cu o greutate de mai mult de 4 kg. In apele din Romania apar de asemenea destul de rar exemplare ce depasesc 3 kg.

Lungimea medie este de 35-40 cm, iar greutatea medie in jur de 0,5 kg.

Spatiul de viata preferat al cleanului il constituie raurile colinare, cu apa limpede si cursul relativ rapid. Incepand cu zonele caracteristice lipanului si scobarului si pana la Dunare, el se gaseste in aproape toate apele, desi nu este prezent nicaieri in numar mare. In raurile de munte inoata uneori pana la mari altitudini, chiar pana la 1000 m. Mai rar poate fi intalnit si in unele lacuri cu curgere lenta, ca de exemplu in lacurile de acumulare de la Bicaz, Vidraru, Sadu, Bezid etc. Locurile preferate sunt zonele dintre dealuri ale raurilor limpezi, cu cursul relativ rapid.

Locurile de ascunzis ale cleanului sunt bine cunoscute de catre pescarii sportivi. Sub malurile spalate, lnga radacinile copacilor afundate in rau, cleanul sta la panda, dar se si poate ascunde la nevoie. Ii plac adancurile sapate de curenti in albia raului, dar cauta si vartejurile din preajma picioarelor de pod sau a altor obstacole din calea apei, unde curentii ii pot aduce mai multa hrana. Se adaposteste si in acele portiuni ale malului unde crengile copacilor sau ale tufelor se apleaca peste luciul apei, la umbra carora se poate face nevazut, precum si in locurile unde apa raului este mai putin adanca si unde cresc fire razlete de papura sau trestie, care-i permit, de asemenea, sa stea ascuns in asteptarea hranei. In anotimpul cald, cand nu bate vantul, iar soarele straluceste, cleanul, adunat in grupuri mai mari sau mai mici, se aventureaza uneori chiar in imediata vecinatate a suprafetei apei, in cautarea hranei. In aceste cazuri isi tradeaza cateodata prezenta prin mici sarituri deasupra apei in raurile cu viteza de curgere mai rapida. Cleanul este un peste foarte precaut si fricos. In zilele innorate, cu vant, el se mentine la 1-1,5 m de suprafata apei, iar odata cu apropierea sezonului rece se retrage la adancimi din ce in ce mai mari. Toamna tarziu sau iarna cauta locurile de intalnire a curentilor repezi cu cei mai domoli sau vartejurile, lucru explicabil prin faptul ca cleanul se hraneste si iarna (desi are pofta mai redusa), iar in aceste locuri poate gasi mai multa hrana. Cartile de specialitate descriu cleanul ca pe un peste pasnic, ceea ce este aproape adevarat. Cleanul este considerat pe buna dreptate omnivor, de vreme ce hrana sa se compune in egala masura din materii vegetale si animale, in primul rand mananca larvele din apa ale insectelor, viermi, insecte cazute in apa, lastarele tinere ale plantelor acvatice, pesti mici, dar si fructele mici cazute in apa sau chiar soarecii imprudenti. Cleanul atinge maturitatea sexuala la varsta de 3-4 ani, dar unii masculi sunt apti pentru reproducere si la 2 ani. Perioada de depunere a icrelor este diferita in apele din tara noastra, si anume in lunile mai-iunie in regiunile sudice si in iunie-iulie in partile nordice ale Moldovei si in Transilvania . Daca vara este mai rece, perioada se poate prelungi si in luna august. O femela depune 80000-200000 de icre, uneori chiar peste 300000. Boabele de icre, au un diametru de 1,3-1,5 mm, sunt galbui si lipicioase, fixandu-se astfel imediat dupa fecundare de pietrele, mai rar de plantele aflate pe fundul raului. Cleanul se dezvolta destul de rapid, la varsta de 4-5 luni ajungand chiar la lungimi de 10-12 cm. Puietul se intretine in grupuri, insa exemplarele mai mari, si mai ales cele mai batrane, sunt solitare. Carnea sa alba este gustoasa, desi are multe oase, fapt pentru care exemplarele mai mari sunt mai cautate. Cleanul constituie pestele "scoala" pentru pescarii sportivi ,cu atat mai mult cu cat pescuitul sau ofera prilejul de a folosi aproape toate metodele. Satisfactiile oferite de pescuitul cleanului provin mai ales din dificultatea cu care se prinde, mai putin din aceea de a-l obosi. Acest peste poate fi prins prin metoda de pescuit pe fund, cu plumbul, prin nadirea locului de pescuit sau cu pluta, cu lingura, voblerul sau cu musca artificiala, dupa preferinte sau dupa posibilitati in ceea ce priveste echipamentul. Cei neexperimentati in pescuitul pastravului sau al lipanului cu musca artificiala isi pot insusi aceasta metoda aplicand-o la pescuitul cleanului. Dupa o vorba a pescarilor sportivi, cleanul are cate un ochi pe fiecare solz. Caracterizarea se potriveste de minune, intrucat cleanul este intr-adevar un peste foarte atent, vede bine, observand chiar si cele mai mici miscari de pe mal. De indata ce umbra unei crengi leganate de vant sau cea a pescarului s-a abatut asupra raului, cleanul se da la fund. Este de ajuns ca un mic nor sa acopere soarele, si pestele se indreapta speriat catre fundul apei, pentru a reveni la suprafata dupa ce norul a trecut. Mai mult, din trepidatiile malului sau ale suprafetei apei poate detecta si zgomotele. In concluzie, ne vom apropia cu mare precautie de rau si vom merge intotdeauna in sensul invers curgerii apei, folosind camuflajul oferit de tufele si copacii de pe mal, daca nu vrem sa ne intoarcem acasa cu traista goala. Exemplarele mai tinere inoata in grupuri si, cand unul dintre ei a detectat vreun pericol, dispar cu totii in rastimp de cateva secunde. Exemplarele mai mari sunt solitare (nu traiesc in card) . Pescuitul cleanului incepe la sfirsitul lui martie sau la inceputul lui aprilie, deci odata cu venirea zilelelor mai calde. Experienta a aratat ca pescuitul lui este mai putin eficient in iunie, rezultatele sunt diferite in lunile toride de vara, in timp ce randamentul maxim poate fi obtinut din septembrie si pana in octombrie. Cleanul este un peste cu un apetit foarte bun, aproape hraparet. Lungimea minima admisa la pescuit: 25 cm

Secţiune adăugată de Dinu Florin Cirstean, 2 septembrie 2010, ultima modificare: Radu Pop, 18 mai 2012

Pescuitul cleanului cu bologneza

Pentru mine, in proportie de peste 70-80% din iesirile la pescuit dintr-un an – principala tinta este cleanul. Metoda folosita de bine este pescuitul cu bologneza. Trebuie mentionat faptul, ca , dupa cum se stie, cleanul este un peste foarte fricos , are ‘‘ cate un ochi pe fiecare solz”, deci apropierea de locul de pescuit trebuie facuta cu cea mai mare prudenta. Sa nu mergi deloc de-alungul malului la o distanta mai mica de 10-15 metri de apa ( asta , bineinteles , daca iti permite configuratia malului.). Este bine de evitat compania altui pescar sau prieten, curios sau aoriceare alta companie , atunci cand pescuiesti la clean. Telefonul mobil, dat pe silentios. Deci, cu alte cuvinte- liniste deplina. Echipamentul trebuie sa fie foarte fin. Fir principal – monofilament de 0.16 ( maxim 0.18), iar inaintasul ( forfacul), de 0.08-0.10 ( exceptional de 0.12), (obligatoriu fluorocarbon). Daca apa nu are viteza de curgere mare, foloseste pluta de 1 gram sau maxim de 1 gram si jumatate. Daca este curent, foloseste o pluta de 2-2,2 grame. Lungimea forfacului , minim 50 de centimetri, indiferent de momeala folosita. Echilibrarea liniei se face cu 3 plumbi : 2 alice fixe, una mai mare si una mai mica. Cea mai mare , chiar langa vartej, iar cea mai mica, la minim 40 de cm. deasupra vartejului ( asta daca adancimea apei iti permite acest lucru); si un plumb culisant, pozitionat intre pluta si aplica cea mica.Forfacul se prinde de linia principala cu ajutorul unui vartej mic fara agrafa). Carligul folosit , nu trebuie sa fie prea mic. Pentru a nu rani pestele ( adica pentru a evita inghitirea carligului de catre peste), eu unul folosesc carlige cu coada lunga ( nr. 10 in caz exceptional , cum este acum , apa rece si foarte limpede, in rest carlige nr. 8 , si chiar nr. 6 , cand pescuiesc cu lipitori sau visina ). Cleanul este un peste cu gura mare, care are obiceiul de a inghiti momeala la care se repede. Carligele trebuie sa fie subtiri dar totodata rezistente, iar ca si culori evita carligele galbene, argintii sau rosii ( rosii foloseste doar cand pescuiesti cu cireasa sau visina). Sunt de preferat carligele negre, verzi, albastre. Inca un lucru foarte important , atunci cand pescuiesti la clean , trebuie totdeauna sa te pozitionezi pe mal , in asa fel incat , umbra ta sa nu se reflecte pe apa, spre locul in care pescuiesti. Ca momeli, dupa cum se stie cleanul mananca aproape orice, o sa enumar, in ordine cronologica ( de primavera timpuriu – pana toamna tarziu ) momelile cu care pescuiesc eu. Incepand din februarie, daca zilele sunt insorite se poate incerca prinderea cleanului. Se folosesc cele mai subtiri fire, cele mai fine monturi, carlig nr. 10, si se pescuiste cu viermi. Obligatoriu , macar un vierme rosu , pe carlig. Cutia cu viermi sa o tii in buzunar, pentru ca viermii sa resimta o oarecarea caldura si sa miste cand ii pui in carlig. Trebuie sa-i schimbi destul de des, pentru a fi mereu in miscare. Apoi, prin aprilie , pana se inchide pescuitul, se poate folosi cu success si cubuletul din ficat de pasare, montat pe carlig nr. 10 sau nr. 8. Imediat dupa prohibitie, momeala fatala pentru clean ( care nu da gres niciodata indiferent daca apa e limpede sau tulbure) este lipitoatea. Daca lipitorile sunt mici, carlig nr. 8 , daca ai lipitori mari , carlig nr. 6. Tebuie spus ca , cu cat lipitoarea este mai mare, cu atat sansele sa prinzi un clean mare cresc. Contrar multor pareri de pe forumurile de pescuit de pe net, modul de punere a lipitorii in carlig este foarte important. In nici un caz nu trebuie scos varful carliguli prin lipitoare.La unul din capete lipitorile au un orificiu, pe acolo se baga carligul, si se trage apoi pe carlig, pana desupra paletei, deci trebuie trasa putin si pe firul de la forfac.Capatul ramas trebuie sa miste bine. Cleanul nu ataca lipitoarea din prima. Intai o prinde de capatul care misca , o trage putin, ii da drumul , asta se intampla de cateva ori, abia, cand s-a convins ca nu e nici un pericol, o apuca serios. Daca simte varful carligului, sau daca lipitoarea nu misca suficinet de natural in apa, atunci nu o va apuca cu hotarare. Trebuie sa ai rabdare mare, cand pescuiesti cu lipitoare. Nu trebuie sa te grabesti cu inteparea. Abia atunci cand cleanul apuca bine momeala se va intepa.( pluta nu apare de sub apa nici dupa dupa 10-15 de secunde din momentul scufundarii) Inteparea trebuie sa fie energica ( mult mai energica decat deobicei, deoarece trebuie ca varful carligului sa strabata corpul lipitorii si sa se infinga in gura pestelui ). Este pescuitul cel mai reusit la clean.Cu lipitoare se pescuieste cu success pana in luna septembrie. Alte momeli bune la clean suunt ciresele si visinele . Se va pescui, tot cu montura fina, la visina , chiar fara plumbaj deloc ( daca sunt visine mari ).Carlige cu coada lunga, nr.8 ( la cireasa ) sau chiar nr. 6( la visina) , rosii . Nu folosi ancorele pentru a prinde ciresele sau visinele, asa cum fac multi pescari, ci baga carligul prin cireasa ( visina ), scoate-l din aceasta , apoi suceste-l pe dupa sambure si inteapa din nou fructul. Astfel acesta nu va cadea si poti lansa la distante mari fara probleme. La acest tip de pescuit nadirea este foarte importanta. Pestele trebuie obisnuit sa manance fructele respective in acelasi loc. De aceea , daca nadesti , sa zicem azi cu cirese , nu e obligatoriu sa si prinzi tot azi. Abia dupa o anumita perioada, poate dura chiar cateva zile , pana pestele se invata sa manace momeala propusa. Nadirea trebuie facuta periodic dar obligatoriu in acelasi loc. Se nadeste cu fructe intregi sau usor zdrobie, pentru a iesi zeama din ele in apa. Aceleasi lucruri sunt valabile apoi si la pescuitul cu boaba de porumb in lapte ( naturala, nu conservata). Este bine, ca pentru cleanul mare sa se puna in carlig 2 boabe de porumb.Important este ca varful carligului sa ramana afara , si nu in boaba, pentru ca se rateaza foarte mult asa. De semena , un mic truc este acela de a intepa cu varful carligului de cateva ori boabele inainte de a le pune pe carlig. Laptele continut de boabele de porumb este acela care defapt atrage pestele. Se poate pescui cu success clean si cu cosasi ( lacuste mici), sau greieri,( legati de carlig), pentru a misca mai bine. Odata cu venirea toamnei , cleanul trebuie invatat sa manance struguri ( eu folosesc struguri rosii, chiar daca cleanul mananca si struguri albi). Se nadeste repetat , in acelasi loc cu boabe de struguri, pana cand apar rezultatele si la carlig. Boaba de strugure se pune pe carlig ca si cireasa sau visina. Tot toamna , se trezesc si instinctele carnivore la clean , de aceea se prinde bine cu broscuta ( se agata de un picior din spate ) si cu pestisori vii ( de 3-4 cm, agatati foarte usor de bot ). Acum forfacul trebuie sa fie cam de 60-65 de cm. si se pescuieste intre ape. Toamna , pentru a tine cleanul pe anumite zone , se nadeste din cand in cand cu sange inchegat. In aceasta perioada, cred ca cel mai nimerit pentru clean sunt pestisorii vii. Pe tot parcursul anului se poate pescui cu rama ( de pamant sau cu rama rosie de gunoi). Despre spinning nu-mi permit sa dau sfaturi, pentru ca nu ma pricep aproape deloc( deocamdata) . Sa auzim numai de bine! Multa sanatate!

Secţiune adăugată de Dinu Florin Cirstean, 12 decembrie 2010

Capturi la Clean

20 cm, 0.35 kg

25 cm, 0.4 kg

25 cm, 0.2 kg

45 cm, 1 kg

45 cm, 1.1 kg

52 cm, 4 kg

Fotografii Clean

Galeria acestei specii cuprinde 342 fotografii. Mergi la indexul galeriei foto.

Clean - clean_adrian1859.jpg

joi, 4 iulie 2013

Clean - clean_c__7_.jpg

vineri, 21 iunie 2013

Clean - clean_sam_0354.jpg

luni, 30 septembrie 2013

Clean - clean_dsc_0198.jpg

sâmbătă, 24 martie 2012

Clean - clean_underwater_chub.jpg

vineri, 12 aprilie 2013

Clean - clean_36clean__1_.jpg

miercuri, 4 septembrie 2013

Partide publice ce includ specia Clean:

5 buc, 0.25 kg, 17 februarie 2013
3 buc, 1.6 kg, 23 iunie 2012
2 buc, 0.1 kg, 30 iulie 2017
20 buc, 1 kg, 20 aprilie 2014
4 buc, 0.4 kg, 5 iulie 2015
20 buc, 3 kg, 11 august 2013
3 buc, 0.3 kg, 8 octombrie 2014
1 buc, 0.075 kg, 15 august 2013
1 buc, 0.2 kg, 25 iulie 2016
10 buc, 4.5 kg, 8 iulie 2012
3 buc, 0.3 kg, 1 septembrie 2012
3 buc, 0.45 kg, 9 iunie 2012
5 buc, 0.4 kg, 29 iunie 2014
1 buc, 0.15 kg, 23 septembrie 2012
25 buc, 1 kg, 26 aprilie 2014
10 buc, 1.5 kg, 26 iulie 2012
11 buc, 8 kg, 25 martie 2013
2 buc, 0.38 kg, 10 iulie 2011
20 buc, 1 kg, 20 septembrie 2015
3 buc, 0.5 kg, 14 iulie 2017

Maxim 20 partide, aleator, ale caror autori au setat nivelul de confidentialitate liber. Lista tuturor partidelor publice, aici.

Unde găsim specia Clean ?

Padureni, jud. Vrancea
loc de pescuit in Italia Bassa, Italia
loc de pescuit in Spania Lerida, Spania
-, jud. Mureş
Dolhasca, jud. Suceava
loc de pescuit in Spania Morell, Spania
Tauţ, jud. Arad
Siret, jud. Suceava
Facaieni ialomita, jud. Ialomiţa
Adjudu Vechi, jud. Vrancea
Mihoeşti, jud. Alba
Barsa, jud. Arad
loc de pescuit in Italia Montecastelli, Italia
Voila, jud. Braşov
loc de pescuit in Italia Sassano, Italia
Husasău de Criş, jud. Bihor
Campia Turzii, jud. Cluj
loc de pescuit in Italia Marta, Italia
Se afişează maxim 20 locaţii, aleator. Pentru lista tuturor locaţiilor unde se regăseşte o specie anume, foloseşte motorul de căutare din cadrul locurilor de pescuit.

Articole din enciclopedie

Echipament, nada , momeli , tehnica, un articol de Dinu Florin Cirstean
Răpitorii şi nu numai la năluci, un articol de Radu
Lipitoarea (Hirundo medicinalis), un articol de Flavius Coșeri

Reţete culinare

Nicio reteta.



Specia "Clean" a fost adaugată în enciclopedie de către Radu Pop la data de 18 iulie 2010

Ultimua contributie la "Clean": Radu Pop, 18 mai 2012, ora 08:57

Lista capturilor în România la Clean

Lista capturilor externe la Clean