Cosacul - Abramis sapa

Detalii

Raspandire
 In Europa traieste in fluviile nordice ce se varsa in Marea Neagra si Marea Caspica, precum si in fluviile sudice ce se varsa in Marea Caspica.
In tara noastra, cosacul se gaseste pe tot parcursul Dunarii, in lacul Razelm, precum si in partea de aval a raurilor Timis, Somes, Mures, Olt, Jiu, Siret, Prut.

Descriere
 Corpul este inalt, de forma rombica. Botul mare, cu o forma caracteristica, inalta, gura este mica, subterminala. Caudala este adanc scobita, lobul inferior fiind mai lung decat cel superior.
Partea dorsala a cosacului este albastrui-cenusie, lateralele sunt argintii, abdomenul alb-argintiu. Dorsala exemplarelor care traiesc in lacuri este putin mai intunecata, in schimb cosacul care sta in permanenta in rauri are o culoare mult mai deschisa, cu un luciu argintiu pronuntat.

Dezvoltare
 Cosacul atinge rar lungimea de 30-35 cm, cea obisnuita fiind de 20-25 cm.

Biologie
 Biologia cosacului difera mult de cea a platicii cu care se inrudeste, deoarece acest peste traieste in Dunare si pe cursul inferior al raurilor mai mari si patrunde mai rar in baltile din lunca inundabila sau in lacurile care au legatura cu fluviul. Nu migreaza din Dunare in rauri si invers. Reproducerea are loc in apele cu un curs lent, pe cursul inferior al raurilor mari, in Dunare etc., de la mijlocul lunii aprilie si pana la sfarsitul lunii mai. Depune de regula intre 28000 si 45000 boabe de icre galbui-albicioase, cu un diametru de 1,2-1,4 mm, care dupa fecundare se lipesc de vegetatia subacvatica din zona.
Cosacul sta mai mult in apropierea fundului apelor, in rauri si in portiunile cu curent foarte lent, in apropierea zonelor cu vegetatie sau intre ele. Adesea poate fi gasit in gropile din albia raurilor sau in adancurile malului, unde scormoneste dupa hrana, dar si in vartejuri, ori acolo unde curentul rapid intalneste ape cu cursul mai domol. De multe ori se gaseste in compania platicii, intrand in cardul acesteia, in zilele calde de vara traieste mai mult in apropierea fundului, insa in cele reci se ridica si in straturile superioare ale apelor. Toamna se grupeaza in carduri mici si isi cauta locuri mai adanci in rauri sau in lacuri, unde ierneaza, timp in care inceteaza complet sa se hraneasca.

Secţiune adăugată de Flavius Coșeri, 15 aprilie 2011, ultima modificare: Radu Pop, 7 decembrie 2016

Capturi la Cosacul

Nicio captură înregistrată pentru specia Cosacul

Fii primul care o face: click aici și rămâi în istorie, înregistrează captura ta!

Fotografii Cosacul

Galeria acestei specii cuprinde o fotografie. Mergi la indexul galeriei foto.

Cosacul - cosacul_abramis_sapa.jpg

vineri, 15 aprilie 2011

Partide publice ce includ specia Cosacul:

2 buc, 1 kg, 8 mai 2015

Maxim 20 partide, aleator, ale caror autori au setat nivelul de confidentialitate liber. Lista tuturor partidelor publice, aici.

Unde găsim specia Cosacul ?

Nicio locaţie de pescuit în baza de date care să cuprindă această specie. Trebuie să existe !
Cunoşti una ? Adaug-o !

Articole din enciclopedie

Niciun articol asociat.

Reţete culinare

Nicio reteta.



Specia "Cosacul" a fost adaugată în enciclopedie de către Flavius Coșeri la data de 15 aprilie 2011

Ultimua contributie la "Cosacul": Radu Pop, 7 decembrie 2016, ora 10:54

Lista capturilor în România la Cosacul

Lista capturilor externe la Cosacul