Face parte din familia Cyprinidae si se gaseste in aproape toate apele din Romania, mai putin in apele de munte.
Este un peste robust, puternic si viclean, cu gura carnoasa si doua perechi de mustati pe buza superioara, dintre care prima pereche are organe mici, urmate de doua mustati mari, asezate spre colturile gurii.
Caracteristici: de regula, are spatele de la verzui inchis pana la cenusiu, cu lateralele argintii sau galbui. In bazinele piscicole cu inmultire controlata culorile acestui peste sunt mai albicioase, estompate fata de nuantele inchise care le gasim la pestii din mediul natural – salbatic.
Este un peste extrem de sensibil la factorii externi si trebuie nadit indelungat in acelasi loc pentru a fi atras. Nada folosita poate consta in: grau, porumb in lapte sau fiert, cartofi fierti sau rame de tot felul – albe (de pamant), rosii de gunoi (balegar), negre (de mal). Sunt eficiente si aromele si aditivii cu anason, vanilie, rom, fructe (mixture cu adaosuri pe baza de capsuna si dulci), precum si laptele praf care atrage pestii prin norul eliberat in apa. Momelile vor avea acelasi continut ca si nada. Sunt interzise miscarile vergii deoarece crapul are un simt de conservare foarte ascutit si riscam astfel sa se ascunda.
Rase de crap de cultura: rasa cu solzi incompleti (rasa “Galitiana”) – poate avea solzi de-a lungul liniei laterale si pe marginile corpului. Se gasesc exemplare si cu trei randuri de solzi pe spate, un rand pe linia mediana si cativa de-a lungul marginii dorsale. Crapul regal sau Salonta are solzii dispusi pe marginile corpului, lipsindu-i cei de pe linia laterala; rasa golasa (rasa “Aischgrund”) – degenerate prin consangvinizare, specie cunoscuta si sub denumirea Toplles, nu au solzi deloc; crapul de frasinet – are stabilitate biologica permanenta si un ritm de crestere foarte mare. Se recunoaste dupa “ghebul” ce porneste dupa linia capului si inaltimea corpului ce depaseste 60% din lungime;
Secţiune adăugată de Flavius Coșeri, 5 aprilie 2011, ultima modificare: Radu Pop, 17 februarie 2017
Galeria acestei specii cuprinde 60 fotografii . Mergi la indexul galeriei foto.
Maxim 20 partide, aleator, ale caror autori au setat nivelul de confidentialitate liber. Lista tuturor partidelor publice, aici.
Nicio reteta.
Specia "Crap oglindă" a fost adaugată în enciclopedie de către Radu Pop la data de 18 iulie 2010
Ultimua contributie la "Crap oglindă": Radu Pop, 17 februarie 2017, ora 11:08
Lista capturilor în România la Crap oglindă
Lista capturilor externe la Crap oglindă
Datele din această bază de date au fost și sunt în continuare introduse EXCLUSIV de către membrii comunității PoveștiPescărești. Portalul oferă instrumentul iar voi, pescarii, aveți libertatea de a le modifica / adăuga acolo unde sesizați informații incorecte, incomplete sau inexistente. Te invităm să ni te alături