Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Lin - Tinca tinca

Descriere

Linul se gaseste in cea mai mare parte a Europei. Lipseste in apele din nordul Scotiei, nordul si centrul Peninsulei Scandinave, Finlandei si din Crimeea.

In tara noastra, linul este foarte raspandit in apele de ses, in multe ape statatoare dulci, lacuri, brate moarte etc., inclusiv iazurile de crap. Se gaseste in toate baltile de revarsare de-a lungul Dunarii, in bratele moarte, dar numarul cel mai mare de lini traieste in Delta. In rauri este mai rar intalnit, pentru ca nu-i plac curentii din apele curgatoare.

Poate fi recunoscut usor dupa corpul caracteristic, indesat, foarte lat in regiunea cozii, precum si dupa solzii marunti cu care este in intregime acoperit. Corpul lui este protejat insa si de un strat gros de piele, cu o bogata secretie. Are gura mica, terminala, cu maxilarul inferior ceva mai mare decat cel superior. Buzele sunt groase, prevazute cu o pereche de mustati scurte, inotatoarele au marginile rotunjite si sunt carnoase. Prima radie a inotatoarei ventrale a masculilor de lin este groasa, in timp ce cea a femelelor este mai subtire, caracteristica dupa care sexele se pot recunoaste usor. Ochii sunt mici. Masculii sunt ceva mai mici decat femelele de lin de aceeasi varsta. Coloritul linului difera in functie de locul in care traieste exemplarul respectiv. Cu cat apa este mai mlastinoasa, cu atat coloritul linului este mai inchis si invers, culorile exemplarelor care traiesc in zone unde apa circula sunt mai deschise. Spatele si partile laterale ale linului din ape mlastinoase sunt negre-verzui, regiunea abdominala fiind galben-verzuie. In alte ape, ca de exemplu in crescatoriile de crap, spatele linului este verzui cu nuante cafenii, partile laterale verzi, cu irizatii aurii, iar burta galben-aurie. Coloritul cel mai frumos il au exemplarele care traiesc in rauri. Spatele acestora este verde-oliv, partile laterale si burta galben-verzui cu irizatii aurii, care stralucesc adesea in culorile curcubeului. Uneori se pot vedea si exemplare complet aurii. Irisul ochilor este rosiatic, cateodata chiar purpuri.

Linul nu creste la dimensiuni mari. Lungimea sa medie este de 25-40 cm, iar greutatea medie de 0,5-1 kg. Mai rar poate atinge si lungimi de 60-70 cm, la o greutate de 2-3 kg. Linul creste lent, desi are o mare pofta de mancare. Ritmul de crestere al linului in apele din Romania. Spatiul vital al linului il constituie apele statatoare mlastinoase, in care el se gaseste intotdeauna in apropierea fundului, ii plac cel mai mult acele ape statatoare a caror albie este acoperita de mal si care sunt bogate in vegetatie acvatica submersa. In astfel de locuri, linul cauta portiunile umbroase, unde scurma malul de pe fundul apei in cautarea hranei.

Se complace indeosebi in apele statatoare bogate in alge, plante pe care isi depune si icrele, in timpul revarsarii apelor, linul paraseste matca, odata cu crapul, deplasandu-se in locurile proaspat inundate, insa si dupa retragerea apelor ramane in continuare in bratele moarte, in baltile de revarsare, in gropile de cariera sau in canale. Pentru iarna isi sapa un "culcus", intrand in intregime in mal, unde hiberneaza pe toata durata iernii, in lacurile cu apa limpede nu sta in portiunile apropiate de mal, unde ar putea fi observat cu usurinta, ci se trage mai spre interiorul apei, la adapostul plantelor acvatice. In rauri, linul se afla doar in trecere si atunci numai in portiunile al caror curs este foarte lent.

Linul este un peste extrem de incet si lenes. In timpul zilei se misca relativ putin, schimbandu-si locul mai ales noaptea, cand miscarile sale devin putin mai vioaie. In general, "meniul" linului se aseamana cu cel al crapului. Cand scurma cu botul malul de pe fundul albiei, tulbura puternic apa din zona respectiva, tradandu-si astfel prezenta prin bulele de aer si norul de mal ce se ridica spre suprafata apei. Inainte de a inghiti hrana, el o "pipaie" indelung, o impinge cu botul intr-o parte si intr-alta si dupa multe tergiversari se decide sa o inghita. Acest obicei ii aduce adesea neplaceri, in sensul ca, pana se hotaraste el sa inghita hrana gasita, pestii mai iuti, cum ar fi carasul i-o fura.

Linul este un peste pasnic, omnivor, a carui hrana consta in principal din insecte acvatice si larvele acestora, rame, melci, scoici si raci minusculi. Consuma cu evidenta placere semintele unor plante din apa, dar "paste" si mugurii si lastarele tinere ale acestor plante, materiile organice aflate in descompunere pe fundul apei, cum ar fi, de exemplu, excrementele crapului. Odata cu hrana, linul inghite de regula si mici cantitati de mal. Cu buzele usor intinse inainte, culege insectele, larvele acestora, precum si melcii lipiti de tulpinile submerse ale plantelor acvatice.

Linul atinge maturitatea sexuala in cel de-al treilea sau al patrulea an de viata. Perioada sa de reproducere este extrem de lunga, durand chiar mai mult decat cea a carasului. Reproducerea incepe de obicei la mijlocul lunii mai, cand temperatura apei se ridica pana la 22-24°C, si dureaza pana spre sfarsitul lunii august. Este unul dintre cei mai prolifici pesti din apele noastre, dar si icrele depuse de femelele de lin (200000-600000 de boabe) cu diametrul de 1 mm. Exemplarele cele mai mari pot depune chiar peste un milion de icre, bineinteles pe parcursul intregii perioade de reproducere. Femelele depun icrele in 3-4 portii intr-o vara, cu o pauza de doua saptamani intre ele.

Carnea linului este alba, dulceaga, usor faramicioasa. De obicei are gust de mal, dar punand pestele in apa curata si mereu schimbata, in doua-trei zile pierde aceast gust.

Corpul luceste protejat de un strat gros de piele cu o bogata secretie de mucus.I se mai spune si doctorul pestilor deoarece se freaca de pestii raniti sau bolnavi vindecandu-i cu aceasta secretie.

Se pescuieste aproximativ ca şi carasul. Pe carlig, se fixeaza insecte (de uscat), boabe fierte de grau sau de porumb, boabe laptoase de porumb, rame, bilute de mamaliga sau cocoloase de paine. Cu o zi inainte de pescuit este bine sa fie nadit locul respectiv cu cocoloase din mamaliga, boabe de cereale etc. Sa nu ne miram insa daca a doua zi, in afara de lin, prindem si crap, intrucat si acesta traieste in aceeasi zona.

Daca am descoperit locurile cu lin, putem sa contam pe o prada imbelsugata, mai ales daca fundul apei este sarac in hrana pentru el.

Lungimea minima admisa la pescuit: 25 cm

Secţiune adăugată de Dinu Florin Cirstean, 29 septembrie 2010, ultima modificare: Radu Pop, 17 februarie 2017

Capturi la Lin

20 cm, 0.38 kg

Fotografii Lin

Galeria acestei specii cuprinde 20 fotografii . Mergi la indexul galeriei foto.

Lin - lin_178982_374618269252339_1987845512_n.jpg

sâmbătă, 30 iunie 2012

Lin - lin_image872.jpg

luni, 18 februarie 2013

Lin - lin_dsc00001.jpg

duminică, 29 ianuarie 2012

Lin - lin_adrian0290.jpg

sâmbătă, 17 martie 2012

Lin - lin_dril_lin.jpg

duminică, 3 februarie 2013

Lin - lin_16092007254.jpg

marţi, 9 august 2011

Partide publice ce includ specia Lin:

3 buc, 0.2 kg, 13 septembrie 2015
6 buc, 0.1 kg, 27 august 2013
1 buc, 0.3 kg, 6 septembrie 2015

Maxim 20 partide, aleator, ale caror autori au setat nivelul de confidentialitate liber. Lista tuturor partidelor publice, aici.

Unde găsim specia Lin ?

loc de pescuit in Italia Monticino, Italia
loc de pescuit in Italia Pergine Valdarno, Italia
Sat Dabolt, com. Halmeu, jud. Satu Mare
Săcălaia, jud. Cluj
Biharia, jud. Bihor
Dridif, jud. Braşov
-, jud. Călăraşi
Siret, jud. Suceava
Brezoi, Calimanesti, Proieni, jud. Valcea
loc de pescuit in Italia Centoia, Italia
Avrig, jud. Sibiu
Santa - Mare, jud. Botoşani
Sâmbăta de Jos, jud. Braşov
Porumbacu, jud. Sibiu
Sântioana, jud. Cluj
loc de pescuit in Italia Marta, Italia
Mânjești, jud. Vaslui
loc de pescuit in Italia San Lorenzo.Cortona, Italia
Langa Turnu Măgurele, jud. Teleorman
Geaca, jud. Cluj
Se afişează maxim 20 locaţii, aleator. Pentru lista tuturor locaţiilor unde se regăseşte o specie anume, foloseşte motorul de căutare din cadrul locurilor de pescuit.

Articole din enciclopedie

Niciun articol asociat.

Reţete culinare

Nicio reteta.Specia "Lin" a fost adaugată în enciclopedie de către Radu Pop la data de 18 iulie 2010

Ultimua contributie la "Lin": Radu Pop, 17 februarie 2017, ora 11:18

Lista capturilor în România la Lin

Lista capturilor externe la Lin