Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Lostriţa - Hucho hucho

Descriere

Cel mai mare salmonid din apele noastre, putand atinge talii impresionante, lostrita o gasim numai in ape mari, cu debit constant si bogate in hrana naturala cu precădere în râul Bistriţa.

Poate ajunge la 1 m lungime si 10 - 12 kg greutate.

Corpul il are aproape cilindric, gura mare cu dinti puternici. In general, in primii ani, culoarea este argintie, cu spinarea mai inchisa, brun-verzuie; pe masura ce se maturizeaza devine roscata pe laturi si galbena deschis pe burta, cu luciri argintii. Flancurile sunt stropite cu puncte mici inchise la culoare.

In cazul lostritei, boistea are loc in aprilie si dureaza pana pe la jumatatea lui mai. In aceasta perioada, atat masculul cat si femela isi modifica coloritul : femela capata un colorit pestrit, iar pielea de pe capul masculului devine o crusta intarita. In momentul in care cuibul de pe fundul apei este gata, femela depune cele 1600 - 2000 icre la kg/corp. Puietul se hraneste cu insecte si crustacee, mai tarziu si cu puiet de peste, iar dupa 1 an numai cu peste (zglavoaca, porcusorul, cleanul, mreana, obletul, grindelul, mihaltul ) si cu alte vietati care traiesc in preajma apelor ( ataca broaste, soparle, soareci si chiar si pasari de apa ).

Lostritele mari, de regula, prefera zonele adanci aproape de fundul apei, ferindu-se de curent de dupa vreun bolovan sau orice alt obstacol. In zonele de defileu sau in cele cu maluri abrupte lostrita prefera locurile de sub maluri sau pe langa vreun copac cazut in apa.

Vanator solitar, ea iese dupa hrana mai ales la caderea noptii. Din păcate datorita poluării tot mai accentuate a apelor, lostriţa fiind un peşte foarte sensibil şi deci supus cu uşurinţă îmbolnăvirilor , dar şi datorită braconajului intens lostriţa a disparut aproape cu desavârşire din apele din ţara noastră Pescuitul său este posibil doar cu autorizatie specială, dar nu există diovezi concludente că ar mai exista specimene de lostriţă în stare de libertate.

În comuna Ceahlău există însă o lostrţerie, singura din ţară , unde sunt crecute în captivitate câteva zeci de lostriţe, probabil ultimele rămase în viaţă de pe treitoriul României.

Dimensiune minima legala: 65 cm

Secţiune adăugată de Dinu Florin Cirstean, 24 noiembrie 2010, ultima modificare: Radu Pop, 17 februarie 2017

Capturi la Lostriţa

Nicio captură înregistrată pentru specia Lostriţa

Fii primul care o face: click aici și rămâi în istorie, înregistrează captura ta!

Fotografii Lostriţa

Galeria acestei specii cuprinde o fotografie . Mergi la indexul galeriei foto.

Lostriţa - lostrita_lostrita.jpg

duminică, 22 august 2010

Partide publice ce includ specia Lostriţa:

Nicio partidă (publică).

Unde găsim specia Lostriţa ?

Lesu, jud. Bihor
loc de pescuit in Italia Marta, Italia
Se afişează maxim 20 locaţii, aleator. Pentru lista tuturor locaţiilor unde se regăseşte o specie anume, foloseşte motorul de căutare din cadrul locurilor de pescuit.

Articole din enciclopedie

Răpitorii şi nu numai la năluci, un articol de Radu

Reţete culinare

Nicio reteta.Specia "Lostriţa" a fost adaugată în enciclopedie de către Radu Pop la data de 18 iulie 2010

Ultimua contributie la "Lostriţa": Radu Pop, 17 februarie 2017, ora 11:22

Lista capturilor în România la Lostriţa

Lista capturilor externe la Lostriţa