Morunaş - Vimba vimba

Descriere

Morunasul are cam aceeaşi răspândire ca şi scobarul, răspunde aproximativ la aceleasi momeli, stilul de pescuit se aseamănă doar că este un peşte care opune mai mare rezistenţă în timpul drilului ceea ce face din el un peşte plăcut la pescuit.

Morunasul traieste in bazinele Marii Negre, Marii Caspice, Marii Azov, precum si in cele ale Marii Nordului si Marii Baltice. In tara noastra, raurile cele mai populate cu morunas sunt: Siretul, Prutul, Suceava, Moldova, Buzaul, Bistrita, Crisurile, Oltul, Somesul, Cerna si Muresul (pana in apropierea Reghinului), precum si Dunarea.

Dintre toti reprezentantii familiei Cyprinidae din care face parte, aflati in apele noastre, morunasul este pestele cu corpul cel mai alungit. Capul este mic (a patra parte din lungimea corpului), cu botul prelungit deasupra gurii, care se apleaca lateral in jos, in forma de semiluna. Maxilarul superior este mult mai lung decat cel inferior. Ochii sunt de marime potrivita. Solzii sunt astfel dispusi, incat alcatuiesc un adevarat "tais" in continuarea inotatoarei dorsale. Pe portiunea dintre cap si dorsala, precum si pe cea dintre inotatoarele ventrale se poate distinge o dunga neacoperita de solzi. Capul si spinarea au o culoare plumburiu-albastruie, partile laterale fiind alb-argintii, inotatoarele dorsala si caudala sunt gri, aripioarele de pe burta, dispuse in perechi, galbui sau rosiatice. Burta este alb-argintie. La finele lunii aprilie, odata cu apropierea perioadei de reproducere, morunasul imbraca haina nuptiala. Spatele pestelui devine negru cu reflexe albastre, flancurile vargate cu dungi transversale negre care alterneaza cu cele argintii, iar aripioarele pectorale, cele ventrale si de sub coada rosiatice. Pe capul si corpul pestelui apar protuberante mici, sub forma unor butonase, raspandite la intamplare, care fac ca morunasul sa nu para neted

Dimensiuni: -Lungime: 15 - 25 cm (exceptional 40 cm) -Greutate: 0,3 - 0,4 kg (exceptional 1kg)

Spatiul de viata al morunasului este alcatuit de apele curgatoare, dar si limanurile cu apa semisalina din preajma tarmului de mare. Ii plac chiar si regiunile mai putin saline ale apelor maritime, migrand insa intotdeauna in susul raurilor cu apa dulce pentru depunerea icrelor. Nu-i displac nici paraiele cu apa mai rece. In apele curgatoare, evita locurile cu curenti puternici.

Acest peste se hraneste in principal cu larvele insectelor, moluste mai mici, melci si scoici, raci mici, rame, precum si cu materii de origine vegetala, exact ca si rudele sale.

Morunasul atinge maturitatea sexuala la varsta de 3-4 ani, cand se deplaseaza in carduri, in lunile mai-iunie, pentru alegerea locului cel mai potrivit in vederea reproducerii. In acest scop, cele mai propice sunt locurile foarte putin adanci, linistite din albia raului, unde morunasul "se scalda", adica efectueaza un joc nuptial frenetic in primele ore ale diminetii. Zgomotul produs de cozile pestilor, care lovesc puternic apa, se aude la mare distanta. O femela depune intre 30000 si 200000 boabe de icre.

Carnea lui gustoasa este foarte apreciata, desi are multe oase. Se consuma mai ales sarat, dar si afumat sau uscat.

Este un peste apreciat de pescarii sportivi. Morunasul trebuie cautat la coturile raurilor, in locurile unde acestea se latesc si apele mai repezi se intalnesc cu cele mai domoale, la gurile de varsare sau in zonele mai adanci ale lacurilor. Se intretine in carduri, deplasandu-se adesea in grupuri mari, in cautarea hranei. In aceste zone poate fi pescuit cu maxima eficienta, mai ales daca locul de pescuit a fost nadit in prealabil.

Lungimea minimă admisă la pescuit: 25 cm.

Secţiune adăugată de Dinu Florin Cirstean, 29 septembrie 2010, ultima modificare: Radu Pop, 17 februarie 2017

Capturi la Morunaş

29 cm, 0.5 kg

24 cm, 0.35 kg

35 cm, 0.5 kg

30 cm, 0.403 kg

27 cm, 0.36 kg

Fotografii Morunaş

Galeria acestei specii cuprinde 12 fotografii. Mergi la indexul galeriei foto.

Morunaş - morunas_moru.jpg

joi, 8 septembrie 2011

Morunaş - morunas_morunas.jpg

duminică, 22 august 2010

Morunaş - morunas_foto_112.jpg

miercuri, 11 aprilie 2012

Morunaş - morunas_vimby.jpg

luni, 15 noiembrie 2010

Morunaş - morunas_sam_6791.jpg

luni, 10 noiembrie 2014

Morunaş - morunas_el_si_ea.jpg

duminică, 3 iunie 2012

Partide publice ce includ specia Morunaş:

8 buc, 1.7 kg, 5 noiembrie 2011
8 buc, 0.3 kg, 10 octombrie 2013
35 buc, 6 kg, 12 noiembrie 2013
1 buc, 0.15 kg, 7 octombrie 2012
5 buc, 1 kg, 30 iunie 2014
2 buc, 0.5 kg, 23 februarie 2013
10 buc, 0.7 kg, 4 septembrie 2015
3 buc, 0.5 kg, 30 noiembrie 2013
6 buc, 0.2 kg, 4 octombrie 2013
2 buc, 0.1 kg, 24 iunie 2012
8 buc, 0.2 kg, 12 octombrie 2014
2 buc, 0.2 kg, 11 noiembrie 2014
6 buc, 0.4 kg, 6 septembrie 2014
1 buc, 0.2 kg, 23 septembrie 2012
8 buc, 0.8 kg, 28 octombrie 2013
2 buc, 0.4 kg, 27 februarie 2013

Maxim 20 partide, aleator, ale caror autori au setat nivelul de confidentialitate liber. Lista tuturor partidelor publice, aici.

Unde găsim specia Morunaş ?

Nicio locaţie de pescuit în baza de date care să cuprindă această specie. Trebuie să existe !
Cunoşti una ? Adaug-o !

Articole din enciclopedie

Niciun articol asociat.

Reţete culinare

Nicio reteta.



Specia "Morunaş" a fost adaugată în enciclopedie de către Radu Pop la data de 18 iulie 2010

Ultimua contributie la "Morunaş": Radu Pop, 17 februarie 2017, ora 11:28

Lista capturilor în România la Morunaş

Lista capturilor externe la Morunaş