Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Murgoiul bălţat - Pseudorasbora parva

Descriere

Specie introdusă accidental în România odată cu ciprinidele chinezeşti de valoare economică.

Este un peşte bentofag de talie redusă (8,5-10,5 cm), răspândit în intreaga Asie estică, din bazinul Amurului până în sudul Chinei, dar nu ajunge în insula Hainan şi în Vietnam. Arealul tipic al speciei este Nagasaki, în Japonia (Bănărescu 1964). În anii următori introducerii sale în ţara noastră, P. parva s-a reprodus în heleşteele de la Nucet de unde a pătruns şi în râul Ilfov (Bănărescu 1964), răspândindu-se apoi treptat în multe alte zone ale ţării (Giurcă & Angelescu 1971; Gavriloaie şi Chiş, 2006, Gavriloaie 2007c),ajungând chiar în zona submontană (Stănescu 1972).

La răspândirea speciei au contribuit şi pescarii, care au folosit-o ca momeală vie pentru peștii răpitori, exemplarele neutilizate fiind aruncate la sfârşitul partidei de pescuit  Murgoiul bălţat nu a determinat deocamdată regresul nici uneia din speciile indigene de peşti. Oricum, specia este un euribiont incontestabil si un invadator „iscusit”, greu de eliminat, sau chiar imposibil fără vidarea bazinelor.

Murgoiul bălţat se caracterizează printr-o talie redusă. Capul este comprimat medio lateral, cu o dezvoltare armonioasă, lungimea sa reprezentând 25,94% din lungimea standard. Ochii potrivit de dezvoltaţi sunt amplasaţi pe părţile laterale ale capului, cu un diametru de 2,61 +/- 0,48 mm. Botul este obtuz, trunchiat, iar gura foarte mică, oblică în sus şi superioară. Înălţimea corpului este 23,87% din lungimea standard. Lungimea dorsală a pedunculului caudal este în medie de 14,12 +/- 3,86 mm, reprezentând 36,43% din lungimea standard, iar lungimea ventrală a pedunculului caudal de 9,29 +/- 2,97 mm, reprezentând 21,57% din lungimea standard. Linia superioară este uşor convexă, cu înotătoarea dorsală inserată uşor în urma inserţiei ventralelor. Înotătoarele pectorale sunt rotunjite, de asemenea marginile înotătoarei anale. Înotătoarea caudală este adânc scobită, cu lobii egali şi rotunjiţi. Pieptul şi istmul sunt în întregime acoperiţi de solzi. Linia laterală este completă şi dreaptă. La masculi apar înaintea perioadei de reproducere tuberculi nupţiali cornoşi, voluminoşi şi ascuţiţi, ce sunt răspândiţi pe partea ventrală a maxilarului inferior, pe laturile gurii şi sub ochi.

Murgoiul bălţat manifestă un comportament competitiv de hrănire superior ciprinidelor autohtone, fapt care-i permite o hrănire foarte rapidă. În timpul hrănirii are, uneori, comportament agresiv de ciupire a înotătoarelor altor specii de peşti din apropiere.

De asemenea, manifestă un comportament teritorial agresiv, este euribiont şi prolific. Faptul că murgoiul bălţat este în continuă expansiune şi ocupă un areal din ce în ce mai larg, confirmă ideea că este o specie tânără din punct de vedere filogenetic, cu potenţial important în procesul de speciaţie

Secţiune adăugată de Flavius Coșeri, 6 aprilie 2011, ultima modificare: Radu Pop, 17 februarie 2017

Capturi la Murgoiul bălţat

6 cm, 0.03 kg

Fotografii Murgoiul bălţat

Galeria acestei specii cuprinde 3 fotografii . Mergi la indexul galeriei foto.

Murgoiul bălţat - murgoiul-baltat_pseudorasbora_parva.jpg

miercuri, 6 aprilie 2011

Murgoiul bălţat - murgoiul-baltat_bou_de_balta.jpg

miercuri, 6 aprilie 2011

Murgoiul bălţat - murgoiul-baltat_pseudorasboraparva.jpg

miercuri, 6 aprilie 2011

Partide publice ce includ specia Murgoiul bălţat:

1 buc, 0.01 kg, 20 aprilie 2012
10 buc, 0.05 kg, 27 august 2013
10 buc, 0.1 kg, 23 iunie 2011
1 buc, 0.002 kg, 5 iulie 2011

Maxim 20 partide, aleator, ale caror autori au setat nivelul de confidentialitate liber. Lista tuturor partidelor publice, aici.

Unde găsim specia Murgoiul bălţat ?

Ploieşti, jud. Dâmboviţa
Feldioara, jud. Braşov
Suceava, jud. Suceava
Comuna Suharau, jud. Botoşani
Liteni, Suceava, jud. Suceava
Se afişează maxim 20 locaţii, aleator. Pentru lista tuturor locaţiilor unde se regăseşte o specie anume, foloseşte motorul de căutare din cadrul locurilor de pescuit.

Articole din enciclopedie

Niciun articol asociat.

Reţete culinare

Nicio reteta.Specia "Murgoiul bălţat" a fost adaugată în enciclopedie de către Flavius Coșeri la data de 6 aprilie 2011

Ultimua contributie la "Murgoiul bălţat": Radu Pop, 17 februarie 2017, ora 11:32

Lista capturilor în România la Murgoiul bălţat

Lista capturilor externe la Murgoiul bălţat