Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Novac - Hypophthalmichthys Molitrix Valenciennes

Descriere

Denumirea stiintifica: Arystichtys nobilis. In engleza: bighead carp

La noi i se mai spune si sanger datorita culorii pe care o capata dupa ce moare.

Poate ajunge la dimensiuni impresionante, recordul in Asia depaseste 100 kg neoficial si aprox. 80 kg oficial. La noi a fost pescuit, in Cernica, un exemplar de 68 kg.

Introdus din China si URSS odata cu tenul si fitofagul, novacul este un peste specific crescatoriilor. Contrar denumirii pe care i-o dau unii de "fitofag", novacul este preponderent zoofag, hraninde-se in special cu organisme si microorganisme de tipul puricilor de balta. In cazuri in care masa zooplanctonului este redusa, acest peste apeleaza ca supliment dietetic la bentos- stratul nutritiv de pe fundul apei- fapt ce justifica, cel putin in parte, afirmatiile celor ce pretind ca ar fi prins sanger la rama. Introdus in anii 80 in Statele Unite pentru "controlul" algelor microscopice ce invadasera apele americane, novacul este acum un mare inamic al ecologistilor datorita amenintarii aduse speciilor autohtone pe care le concureaza la hrana si areal.

Desi se spune ca nu se reproduce in stare salbatica la noi in tara, exista totusi marturii ca acest lucru se intampla atat in lacuri cat si pe rauri, in Delat Dunarii s-au prins exemplare de novac mai mic de un an care nu aveau de unde sa provina, la fel in lacuri in care nu se mai facusera populari de cativa ani au aparut generatii de novac mic.

Calitatea carnii este mult mai apreciata decat cea a fitofagului asa ca novacul a castigat mult teren in piscicultura fata de fitofag. Capul de novac este considerat o mare delicatesa in China si Taiwan.

Ca pescuit are aceasi problema ca toti "chinezii", lipsa de apreciere in fata pescarilor sportivi desi, datorita taliei impresionante poate face deliciul unui pescuit. In Japonia se pescuieste cu momitor si rig foarte scurt cu carlig mare si momeala flotanta. In momitor se pune paine framantata cu faina de peste, purici de balta si alte "mirodenii". La noi se prinde foarte bine (evident) la bomba iar sportiv se pescuieste cu momitor cu nada si momeala plutitoare (pufuleti).

Secţiune adăugată de Flavius Coșeri, 5 aprilie 2011, ultima modificare: Radu Pop, 17 februarie 2017

Capturi la Novac

58 cm, 8 kg

Fotografii Novac

Galeria acestei specii cuprinde 2 fotografii . Mergi la indexul galeriei foto.

Novac - novac_novac.jpg

duminică, 22 august 2010

Novac - novac_60693_506245896062315_886841331_n.jpg

duminică, 28 iulie 2013

Partide publice ce includ specia Novac:

Nicio partidă (publică).

Unde găsim specia Novac ?

Sânpaul, jud. Harghita
Dumbrăveni, jud. Sibiu
Vadul Roşu, jud. Braşov
Popesti-Leordeni, Bucuresti, jud. Ilfov
Ripiceni, jud. Botoşani
Şişterea, jud. Bihor
Balotesti, Bucureşti
Com. Rusăneşti, jud. Olt, jud. Olt
Brăteni, jud. Bistriţa-Năsăud
Mânjești, jud. Vaslui
Iernut, jud. Mureş
Sâmbăta de Jos, jud. Braşov
Porumbacu, jud. Sibiu
Navodari, jud. Constanţa
Romos, jud. Hunedoara
Luncani, jud. Cluj
Dridif, jud. Braşov
Com Racaciuni , sat Rastoaca si Dienet, jud. Bacău
Cetariu, jud. Bihor
Arini, jud. Braşov
Se afişează maxim 20 locaţii, aleator. Pentru lista tuturor locaţiilor unde se regăseşte o specie anume, foloseşte motorul de căutare din cadrul locurilor de pescuit.

Articole din enciclopedie

Niciun articol asociat.

Reţete culinare

Nicio reteta.Specia "Novac" a fost adaugată în enciclopedie de către Radu Pop la data de 18 iulie 2010

Ultimua contributie la "Novac": Radu Pop, 17 februarie 2017, ora 11:35

Lista capturilor în România la Novac

Lista capturilor externe la Novac