Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Porcuşorul de vad - Gobio uranoscopus

Descriere

Denumiri populare: Chetroc, Petroc, Petrosel, Morcoci.

Raspandire: Subspecie caracteristica regiunii rasaritene a bazinului dunarean, fiind intalnit in zonele superioare ale raurilor repezi.

Descriere

Corpul pestelui este alungit, cilindric, comprimat foarte usor lateral numai in zona pedunculului caudal. Ochii sunt orientati mai mult in sus. Gura este asemanatoare cu a celorlalte specii ale genului. Pieptul si istmul sunt complet acoperite cu solzi.
Dorsala este cenusiu-verzuie sau bruna, batand in roscat, iar ventrala este alb-galbuie. In spatele dorsalei se vad 2-3 pete negricioase, evidente, in timp ce pe laturile pestelui se disting 7-10 pete mari, rotunde. Pe solzii liniei laterale se afla doua pete mici, negre.

Dezvoltare

Este un peste de talie mica, cu un ritm de crestere lent. Atinge si 12 cm lungime, dar in mod obisnuit nu depaseste 9-10 cm. In primul an de viata creste pana la 2,5-4 cm lungime, iar in al doilea ajunge abia la 5-6 cm.

Biologie

Este un peste foarte sensibil, apele in care traieste trebuie sa fie bine oxigenate. Porcusorul de vad traieste in raurile mari de munte, localizandu-se in repezisuri, unde fundul apei este acoperit cu pietre si bolovani. De multe ori traieste in compania scobarului. Evita malurile abrupte, zonele cu radacini, fundul malos. Acest peste traieste mai mult solitar. Se intretine in zona adanca a apei, in apropierea fundului, cu capul indreptat contra curentului, asteptand hrana adusa de rau, hrana care consta din larve de insecte reofile, viermi, mici crustacee, bioderma, resturi vegetale, detritus organic. Se reproduce in perioada mai-iulie, depunand 600-1000 boabe de icre pe pietre sau pietris.

Secţiune adăugată de Flavius Coșeri, 15 aprilie 2011, ultima modificare: Radu Pop, 17 februarie 2017

Capturi la Porcuşorul de vad

Nicio captură înregistrată pentru specia Porcuşorul de vad

Fii primul care o face: click aici și rămâi în istorie, înregistrează captura ta!

Fotografii Porcuşorul de vad

Galeria acestei specii cuprinde o fotografie . Mergi la indexul galeriei foto.

Porcuşorul de vad - porcusorul-de-vad_porcusorul_de_vad.jpg

vineri, 15 aprilie 2011

Partide publice ce includ specia Porcuşorul de vad:

Nicio partidă (publică).

Unde găsim specia Porcuşorul de vad ?

Tarlungeni, jud. Braşov
loc de pescuit in Olanda Roermond, Olanda
Româneşti, jud. Botoşani
Fratautii Noi, jud. Suceava
Roman, jud. Neamţ
Se afişează maxim 20 locaţii, aleator. Pentru lista tuturor locaţiilor unde se regăseşte o specie anume, foloseşte motorul de căutare din cadrul locurilor de pescuit.

Articole din enciclopedie

Niciun articol asociat.

Reţete culinare

Nicio reteta.Specia "Porcuşorul de vad" a fost adaugată în enciclopedie de către Flavius Coșeri la data de 15 aprilie 2011

Ultimua contributie la "Porcuşorul de vad": Radu Pop, 17 februarie 2017, ora 11:43

Lista capturilor în România la Porcuşorul de vad

Lista capturilor externe la Porcuşorul de vad