Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Somnul pitic - Ictalurus nebulosus

Descriere

Aceasta specie a ajuns in Europa in penultimul deceniu al secolului al- XIX-lea fiind adusa din S.U.A. Prima oara a aparut in Franta (1881), apoi in Germania (1885), pentru ca azi sa fie prezenta in aproape toate tarile continentului nostru. In Romania apare mai ales in Mures, Crisuri, Somes, Timis si Bega, dar exista multe exemplare si in crescatoriile de crap din judetul Bihor (Cefa, Inand, Taimasda).

Somnul pitic seamana ca forma cu somnul obisnuit, desi nu este inrudit cu acesta, intrucat face parte din alta familie(Ictaluridae). Atat pe maxilarul inferior, cat si pe cel superior, pestele are cate 4 mustati. Cele de pe maxilarul superior sunt repartizate astfel: doua in apropierea coltului gurii, aplecate in jos, celelalte doua in apropierea ochilor si indreptate in sus, putin inapoi, ca niste coarne. Cele 4 mustati de pe maxilarul inferior sunt mai scurte si dispuse intr-o singura linie. In spatele inotatoarei dorsale, somnul pitic are o inotatoare adipoasa, la fel ca pestii din familia pastravului. Tesuturile musculare puternice din apropierea cozii se observa usor prin proeminentele ce le alcatuiesc sub pielea subtire a pestelui. Coloritul este deosebit de frumos. Spatele si partile laterale sunt brun-negricioase, uneori cu o nuanta liliachie, cu marmoratii slab conturate. Regiunea burtii este alb-galbuie. Irisul ochilor este argintiu. Exemplarele mai tinere sunt mai roz sau mai liliachii si in general mai deschise la culoare decat cele batrane.

Somnul pitic prefera apele linistite, bogate in vegetatie submersa, cu fundul acoperit cu nisip sau mal. In rauri, cauta cu predilectie locurile unde apele sunt mai domoale. Primavara si toamna sta in portiunile mai putin adanci ale apelor, in timp ce in zilele toride de vara se retrage catre zonele unde apa este mai adanca. Se misca putin in timpul zilei, mentinandu-se, mai curand inactiv, in apropierea fundului apei.

Hrana somnului pitic consta din icre, alevini si pui de peste, insecte acvatice si larvele acestora, materii vegetale aflate in descompunere, seminte de plante, detritus etc. Fiind consumator de icre, somnul pitic este un peste daunator atat in apele naturale unde s-a inmultit, cat si mai ales in crescatoriile de crap, unde specialistii recurg la orice metoda pentru a-l elimina.

Atinge maturitatea sexuala, de regula, la varsta de 2 ani, mai rar 3 ani. Reproducerea are loc in aprilie-mai, cand femelele depun cate 2000-3000 boabe de icre cu diametrul de 3-4 mm.

Dimensiunile la care poate ajunge acest peste sunt putin diferite de la o sursa la alta, astfel in timp ce unii specialisti dau dimensiunea maxima la 2-3 kg, pescarii declara exemplare de 5-8 kg (Romania, Ungaria, Cehia).

Somnul pitic se hraneste activ incepand cu primavara si pana toamna; odata cu venirea iernii, patrunde in stratul de mal de pe fundul apei pentru a "hiberna" pe toata durata anotimpului rece, stand in completa nemiscare.

Carnea sa este gustoasa, fara oase, foarte apreciata.

Legea nu reglementeaza dimensiunea minima admisa la pescuit.

Secţiune adăugată de Dinu Florin Cirstean, 1 octombrie 2010, ultima modificare: Radu Pop, 17 februarie 2017

Capturi la Somnul pitic

Nicio captură înregistrată pentru specia Somnul pitic

Fii primul care o face: click aici și rămâi în istorie, înregistrează captura ta!

Fotografii Somnul pitic

Galeria acestei specii cuprinde 8 fotografii . Mergi la indexul galeriei foto.

Somnul pitic - somnul-pitic_12adrian0279.jpg

sâmbătă, 17 martie 2012

Somnul pitic - somnul-pitic_photo0229.jpg

duminică, 4 martie 2012

Somnul pitic - somnul-pitic_adrian0279.jpg

sâmbătă, 17 martie 2012

Somnul pitic - somnul-pitic_adrian0539.jpg

duminică, 6 mai 2012

Somnul pitic - somnul-pitic_adrian0828.jpg

marţi, 17 iulie 2012

Somnul pitic - somnul-pitic_adrian0856.jpg

duminică, 29 iulie 2012

Partide publice ce includ specia Somnul pitic:

24 buc, 2.5 kg, 3 noiembrie 2012
1 buc, 0.2 kg, 8 septembrie 2015
1 buc, 0.2 kg, 6 septembrie 2015
1 buc, 0.2 kg, 23 iunie 2014
40 buc, 2 kg, 13 octombrie 2013
1 buc, 0.5 kg, 27 septembrie 2012
50 buc, 5 kg, 18 august 2013

Maxim 20 partide, aleator, ale caror autori au setat nivelul de confidentialitate liber. Lista tuturor partidelor publice, aici.

Unde găsim specia Somnul pitic ?

Drăguşeni, jud. Satu Mare
loc de pescuit in Italia Capolona, Italia
loc de pescuit in Italia Polla, Italia
loc de pescuit in Italia Manciano, Italia
loc de pescuit in Italia Pietraia, Italia
loc de pescuit in Spania Mora, Spania
Ludus, jud. Mureş
loc de pescuit in Italia Casa al Cincio, Italia
Pe toata lungimea ei, jud. Satu Mare
loc de pescuit in Italia Santa Fiora, Italia
loc de pescuit in Italia Sala Consilina, Italia
loc de pescuit in Italia Centoia, Italia
loc de pescuit in Italia Marsciano, Italia
loc de pescuit in Italia Sala Consilina, Italia
loc de pescuit in Italia Ferretto, Italia
loc de pescuit in Italia Bassa, Italia
loc de pescuit in Italia Pietraia, Italia
loc de pescuit in Italia Madonna del Piano.PG, Italia
Bocsig, jud. Arad
loc de pescuit in Italia Auleta, Italia
Se afişează maxim 20 locaţii, aleator. Pentru lista tuturor locaţiilor unde se regăseşte o specie anume, foloseşte motorul de căutare din cadrul locurilor de pescuit.

Articole din enciclopedie

Răpitorii şi nu numai la năluci, un articol de Radu

Reţete culinare

Nicio reteta.Specia "Somnul pitic" a fost adaugată în enciclopedie de către Dinu Florin Cirstean la data de 1 octombrie 2010

Ultimua contributie la "Somnul pitic": Radu Pop, 17 februarie 2017, ora 14:18

Lista capturilor în România la Somnul pitic

Lista capturilor externe la Somnul pitic