Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Ţigănuşul - umbra krameri

Generalităţi

Răspândire

Tiganusul este un peste caracteristic bazinului hidrografic al Dunarii mijlocii. Se gaseste in Dunare si in foarte multe dintre apele care se varsa in ea, de la Viena si pana la varsarea in Marea Neagra. De asemenea, este prezent si pe cursul inferior al bazinului Nistrului. In Romania se gaseste in bazinele Teleormanului si Neajlovului, langa Bucuresti in lacurile Chitila, Pantelimon, Cernica, pe cursul inferior al Somesului si Crisurilor, in mlastinile Ecedului (Carei-Satu Mare), in lacul Razelm, in unele balti de langa Sulina si Caraorman si in balta Cristesti de langa Iasi.

Descriere
Capul este comprimat lateral, gura mica, terminala, putin oblica, cu dinti mici, identici. Corpul, moderat alungit, este acoperit cu solzi mari care lipsesc la baza inotatoarelor. Pedunculul caudal este comprimat lateral. Corpul pestelui nu are linie laterala. Caudala este rotunjita.
Corpul tiganusului este brun, cu reflexe violacee mai intunecate pe spate, ventrala galbuie. Pe laturile corpului se vad o serie de pete mai intunecate, negricioase, de forma neregulata. Pe mijlocul corpului se afla o dunga mai deschisa la culoare, inotatoarele sunt galbui-cenusii sau brune uneori.

Dezvoltare
Atinge lungimea de 12 cm. Acest peste traieste numai 2 ani, mai rar 3 ani in bazinul Panonic, iar exemplarele din Delta Dunarii ating si varsta de 5 ani, varsta la care ajung la o lungime de 8-9 cm.

Biologie
Tiganusul este o specie de apa dulce. Traieste in special in balti mici, cu multa vegetatie, cu fundul malos. La secarea apei din balta rezista mult timp si suporta limita maxima a lipsei de oxigen din apa, deoarece poate respira si cu vezica cu aer, puternic vascularizata.
Se reproduce in martie-aprilie, mai rar la inceputul lui mai, la o temperatura a apei de 13-17°C. O femela depune intre 800 si 1800 de icre, cu un diametru de 2 mm.
Tiganusii traiesc in bancuri mici, mai mult in apropierea fundului apei, ferindu-se de lumina. Miscarea inotatoarelor perechi este alternativa, cea ce este o caracteristica a speciei. Consuma nevertebrate mici acvatice (larve, moluste mici, insecte acvatice, larve de Chironomide), ocazional icre sau alevini de pesti.

Pescuitul sportiv
In zonele unde traieste, tiganusul este prins de pescarii sportivi pentru a-l folosi apoi drept nada. Legea nu prevede limita minima admisa la pescuit.

Secţiune adăugată de Flavius Coșeri, 15 aprilie 2011, ultima modificare: Radu Pop, 17 februarie 2017

Capturi la Ţigănuşul

Nicio captură înregistrată pentru specia Ţigănuşul

Fii primul care o face: click aici și rămâi în istorie, înregistrează captura ta!

Fotografii Ţigănuşul

Galeria acestei specii cuprinde 2 fotografii . Mergi la indexul galeriei foto.

Ţigănuşul - tiganusul_tiganusul_umbra_krameri.jpg

vineri, 15 aprilie 2011

Ţigănuşul - tiganusul_tiganusul.jpg

vineri, 15 aprilie 2011

Partide publice ce includ specia Ţigănuşul:

Nicio partidă (publică).

Unde găsim specia Ţigănuşul ?

Intre orasul de floci si giurgeni, jud. Ialomiţa
Facaieni ialomita, jud. Ialomiţa
Se afişează maxim 20 locaţii, aleator. Pentru lista tuturor locaţiilor unde se regăseşte o specie anume, foloseşte motorul de căutare din cadrul locurilor de pescuit.

Articole din enciclopedie

Niciun articol asociat.

Reţete culinare

Nicio reteta.Specia "Ţigănuşul" a fost adaugată în enciclopedie de către Flavius Coșeri la data de 15 aprilie 2011

Ultimua contributie la "Ţigănuşul": Radu Pop, 17 februarie 2017, ora 14:27

Lista capturilor în România la Ţigănuşul

Lista capturilor externe la Ţigănuşul