Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

Văduviţa - Leuciscus idus

Descriere

Raspandire

Vaduvita se gaseste in Europa de la Rin si Dunare pana la Ural. Lipseste in apele din peninsulele din sudul Europei, in Romania apare pe tot cursul Dunarii, in baltile de langa fluviu, precum si in toate raurile mai mari de ses, pe cursul lor inferior, in zonele de varsare in Dunare, in unele lacuri litorale si in Razelm.

Descriere
Corpul pestelui este relativ inalt, acoperit cu solzi bine fixati. Gura este mica, terminala. Linia laterala se indoaie usor spre partea ventrala.
Dorsala pestelui este cenusiu-verzuie sau albastruie, cu un luciu auriu. Laturile sunt argintii cu reflexe albastrui, fata ventralei este alba. Dorsala si caudala pestelui sunt cenusiu-violete, ventralele, pectoralele si anala sunt roscate. Irisul pestelui este auriu.

Dezvoltare

Lungimea cea mai frecventa este de 30-45 cm, greutatea de 300-500 g. Se pescuiesc mai rar si exemplare de 50-60 cm lungime si de 1-1,2 kg.

Biologie
Vaduvita este o specie caracteristica raurilor si fluviilor mari cu un curs foarte incet. In baltile din lunca inundabila a raurilor se gaseste temporar ca un semimigrator. Iarna si primavara se gaseste in apropierea gropilor, vara in schimb se ridica in straturile superioare, iar uneori apare chiar la suprafata apei, in zona malurilor. Traieste pe langa copacii rasturnati in apa, in preajma radacinilor de salcii, in zona zagazurilor.
Se reproduce relativ timpuriu, in perioada dintre sfarsitul lunii martie si aprilie, la o temperatura de 7-8°C. Atinge maturitatea la 4-5 ani. Femela depune 20000-125000 boabe de icre cu un diametru de 1,2-1,6 mm.
Vaduvita se hraneste cu larve de insecte, in special cu larve de Chironomus, cu scoici si melci mici, detritus vegetal si plancton.
Carnea sa este gustoasa, apreciata.

Pescuitul Sportiv
Se pescuieste cu varga usoara, cu carlig mic (6-12), in functie de momeala folosita (rame, cosasi, viermusi etc.). Uneori se prinde si la lingura mica, cand se pescuieste la stiuca sau clean. Muscatura este slaba, iar carligul se inteapa la cea mai mica semnalare. Uneltele si metodele de pescuit sportiv seamana cu cele folosite la platica.

 

Secţiune adăugată de Flavius Coșeri, 15 aprilie 2011, ultima modificare: Radu Pop, 17 februarie 2017

Capturi la Văduviţa

Nicio captură înregistrată pentru specia Văduviţa

Fii primul care o face: click aici și rămâi în istorie, înregistrează captura ta!

Fotografii Văduviţa

Galeria acestei specii cuprinde 2 fotografii . Mergi la indexul galeriei foto.

Văduviţa - vaduvita_vaduvita.jpg

vineri, 15 aprilie 2011

Văduviţa - vaduvita_img_4265.jpg

sâmbătă, 25 martie 2017

Partide publice ce includ specia Văduviţa:

1 buc, 0.15 kg, 7 octombrie 2012

Maxim 20 partide, aleator, ale caror autori au setat nivelul de confidentialitate liber. Lista tuturor partidelor publice, aici.

Unde găsim specia Văduviţa ?

Portul Mangalia, jud. Constanţa
Harsova, jud. Constanţa
Tulcea, jud. Tulcea
Rasova, jud. Constanţa
Navodari, jud. Constanţa
Gostinu-Oinacu, jud. Giurgiu
Ripiceni, jud. Botoşani
Facaieni ialomita, jud. Ialomiţa
Intre orasul de floci si giurgeni, jud. Ialomiţa
Se afişează maxim 20 locaţii, aleator. Pentru lista tuturor locaţiilor unde se regăseşte o specie anume, foloseşte motorul de căutare din cadrul locurilor de pescuit.

Articole din enciclopedie

Niciun articol asociat.

Reţete culinare

Nicio reteta.Specia "Văduviţa" a fost adaugată în enciclopedie de către Flavius Coșeri la data de 15 aprilie 2011

Ultimua contributie la "Văduviţa": Radu Pop, 17 februarie 2017, ora 14:28

Lista capturilor în România la Văduviţa

Lista capturilor externe la Văduviţa