scrie

Fratele mai mare

Daca cineva îţi cere un peşte ca să-şi astâmpere foamea ,dă-i o undiţă ca să nu-i mai fie foame niciodată ( numai nu-l lăsa să braconeze ).

de Dinu Florin Cirstean, Joi, 22 Iulie 2010, 2173 afisari, rating maxim


    Era o dimineata cetoasa si rece de toamna., dar dorinta de a pescui era aceeasi ca intotdeauna , adica una foarte mare.Asa ca n-am stat prea mult pe ganduri si am pornit , impreuna cu un prieten , cu masina, spre localitatea Danila, unde stiam niste locuri pe raul Suceava care tineau clean . Aveam la noi doua pungi cu boabe de porumb in lapte cules inca de luna trecuta , tinute in congelator, pentru nada , iar pentru momeala aveam fiecare cate doi stiuleti piperniciti de porumb inca in lapte culesi dupa indelungi cautari inca din ziua precedenta dintr-un lan de porumb pentru siloz  care inca nu fusese tocat. Am ajuns la locul de pescuit in jur de ora zece. Apa era limpede, alti pescari nu erau in zona asa ca premizele pentru o partida reusita la clean , la bologneza, pareau asigurate.Am nadit usor, asa cum este indicat in zilele reci de toamna si am inceput activitatea . Stateam alaturi si lansam unul dupa celalalt, plutele noastre evoluand in tandem pe suprafata apei. Rezultatele nu au intarziat sa apara. La inceput cativa clenuti mai mici , apoi si fratii lor mai mari. Toate mergeau de minune , si chiar daca era cam frig, nu ne pare rau ca venisem la pescuit. Asta pana la un moment dat.
    Am auzit zgomotul unui motor de masina , si dupa cateva minute pe drumul carea iesea din paduricea din spatele nostru aparu o Dacie albastra, jerpelita rau de tot. Ma mir si acum  ca a putut ajunge pana pe malul apei pe drumul plin de gropi din padurice fara sa se dezmembreze. Din ea au coborat cinci insi pusi pe fapte mari. Au deschis portbagajul masinii si au inceput sa-si scoata arsenalul. Am numarat cinci bete, cate unul de fiecare. Ma intrebam cu ce o sa pescuiasca. Ce momeala vor folosi? Raspunsul a venit repede. Am vazut "momeala". Toate betele aveau "ecrane" . Si ca tacamul sa fie complet , braconierii au decis ca cel mai bun loc de unde sa inceapa actiunea e chiar zona in care pescuiam noi. Unul in amonte , unul in aval si trei chiar langa noi. Au inceput sa "strecoare " apa cu mult zel. Noi ne-am oprit din pescuit iar colegul meu le-a zis politicos : " Nu va suparati , dar nu ati vazut ca aici pescuim noi iar dumneavoastra ne speriati pestele?". Atunci, unul dintre braconieri a lasat pe mal batul cu care bracona, a venit langa prietenul meu, l-a cuprins cu o mana de dupa umeri si i-a zis pe un ton raspicat : " Auzi domnu ' zi "multam frumos" ca te lasam sa pescuiesti pe apa noastra. Ca aici noi facem legea. Pricepusi? Daca nu, se rezolva imediat. Cinci contra doi, e o chestiune de cateva minute. ". Apoi, pe un ton mai ingaduitor a continuat " Stii ceva? Noi astia cu "ecranele" suntem ca fratii mai mari intr-o familie. Voi prostovanii cu plute si carlige sunteti ca fratii mai mici. Si cum intr-o familie fratii cei mari au toate drepturile iar cei mici primesc doar ce nu le trebuie celor mari , asa si aici , noi prindem grosul, iar voi ,ce ramane. " Dupa care isi relua linistit activitatea. Dupa cateva minute se uita la noi si zise : " Fir intins, domnilo! Am uitat sa va urez." Toti au izbucnit in ras. Ce puteai sa le spui ? Au fost foarte clari cand ne-au explicat cum sta treaba. Si pe de-asupra erau si foarte spirituali. Am asteptat sa plece mai la vale, apoi sa se linisteasca apa si pestele si am continuat sa pescuim, cu rezultate foarte slabe insa.
    Din pacate apele noastre sunt pline de "Frati mai mari" pe care foarte rar ii deranjeaza cineva in actiunile lor de braconaj.Dar sa speram ca lucrurile se vor schimba in bine .
    ( Aceasta intamplare s-a petrecut pe raul Suceava in apropierea loc. Danila , jud. Suceava , in data de 20.10.2009 ).

Dă-i notă

Adaugă comentariu

Discuție

Adrian Stefan, 4 Mai 2012

in romania in momentul de fata au ramas foarte putine posibilitati sa se schimbe ceva...mai ales ca intiativele pleaca de la noi cei de jos si nu de unde ar trebui,dar ce le pasa celor de sus cand stau bine cu gusha plina de icre....e trist..

Mihai Florin, 4 Mai 2012

Trist dar adevarat..nu stii cum e mai bine sa reactionezi...poate tot cu forta...impuscati toti in picior apoi confiscate ustensile de "pescuit "...asa poate vor sti de frica...

Stefan Piersic, 5 Mai 2011

Legea ii protejeaza tot pe ei,daca ai arma si ii impusti(in cazul in care te-au atacat) tot tu ti-o iei de nu te vezi prin tribunale...Stiu caz concret,asa a patit patronul unei balti,tot el a trebuit sa plateasca braconierul ca sa ii inchida gura...Frumos,nu-i asa?

, 23 Februarie 2011

as vrea si eu sa braconez niste braconieri , macar sa ii schilodesc putin. Ar trebui sa ne unim cumva , undeva ca nu se mai poate cu atati criminali de peste.

, 29 Decembrie 2010

din pacate f adevarat

, 5 Noiembrie 2010

ĂIA DE LA VOI SUNT MINORI- ÎN ZONA MEA SUNT ELECTRICIENII,CARE PRIN ACTIVITATEA LOR DISTRUG TOT,DUPA SLOGANUL- MARE MIC ,FACE ARMATA-AUTORITAŢILE VĂD ŞI TAC-AU ŞI EI UN SOMOTEI -ASTA E! PE DUNARE MILA 740

Yyducu, 3 Noiembrie 2010

Eu as fi venit a doua zi cu cativa prieteni (eventual tot frati mai mari)...

, 3 Noiembrie 2010

E prost facuta legea!Cate un glonte in piciorut,legati burduf si bagati la zdup!Ar trebui ca legea sa fie foarte aspra cu asemenea indivizi...puscarie cativa anisori si fara pedepse cu suspendare!

, 31 Octombrie 2010

Nenorociti din astia sunt peste tot! Pe Mures , de la barajul de la Mintia in jos, nici nu se mai feresc deloc. Au legaturi printre cei ce vin in control si chiar si printre jandarmi !

Radu Pop, 1 Septembrie 2010

Intr-o prima faza, daca e sa ma fac paznic de vanatoare, voi cere in dotare un pistol si dreptul de a impusca starpiturile de genul celor mai sus amintiti. Vise

Ionel Haprian, 23 Iulie 2010

Cata nesimtire ..!! Cata prostie ..!! Am si eu un prieten care nu intelege de ce mai merg eu la pescuit daca tot nu vin cu peste acasa si m-am saturat sa-i tot explic ca eu merg la pescuit de placere ca asta-i o pasiune si pana la urma nu prea conteaza cat peste prind ... cam asa erau si "fratii mai mari" din povestea ta .

Citeşte din aceeaşi categorie:

Omul Tem-Bel si Involutia, 16 octombrie 2012, „Viaţa înseamnă evoluţie. Dacă încetăm să mai creştem, fizic şi spiritual, suntem ca şi morţi.” (Morihei Ueshiba)

Are balta peşte, 11 iulie 2012, S-a dus locul meu de vis

Braconaj la barajul Udeni -Arges 2012, 6 iulie 2012, De mai mult timp au aparut niste plase de 1x1 si cu un plumb in jumatate care se numesc parasute,si sint total interzise,totusi unii din inconstienta le folosesc.Risca dosar penal.

E pur si muove, 1 octombrie 2011, Alea iacta est("Zarurile au fost aruncate"-ulius Caesar)-valabil si pentru apele Romaniei,care sunt deja condamnate...

Dilema lui Tom, 10 iunie 2011, Lupul paznic la oi ( sau Tomosoiu paznic pe raul Siret )

Pescuitul: afacere sau placere ?, 2 februarie 2011, O poveste gen "Fratele mai mare"