Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

scrie

Întâmplare

Imaginaţia este mai importantă decât erudiţia. (Albert Einstein)

de Dinu Florin Cirstean, Joi, 24 Martie 2011, 1984 afisari, rating 4


               Dintre toate pescuilelile de anul trecut una mi-a ramas intiparita in minte mai mult decat toate celelalte . Nu este vorba despre cine stie ce capturi impresionante sau despre zeci de kilograme de peste prins intr-o singura zi. Nu , este vorba de o pescuiala mai ciudata , care a iesit putin din tiparele pescuitului clasic cu bologneza .

               Dar sa o luam metodic ,in ordine si sa va povestesc mai pe larg acea partida de pescuit.

               Era o zi rece de  toamna ( inceputul lunii octombrie ) si impreuna cu tovarasii mei de pescuit , cam aceiasi cu care ies de obicei ( Constantin, Petru si Vasile ) am hotarat ca ar fi bine sa ne incercam norocul la o pescuiala de clean cu pestisor viu. Zis si facut. La ora 7-30 dimineata ne-am intalnit si am purces spre apa Siretului , spre zona de frontiera cu Ucraina.

                Prima noastra grija a fost sa cautam pestisori pentru momeala . Am tras cu mincioagele prin cateva canale si am reusit sa ne procuram o cantitate suficienta de albitura mica.  Apoi ne-am despartit , fiecare cu galetusa cu pestisori dupa el, unul mai in amonte altul mai in aval, fiecare dupa cum a crezut ca e mai bine. Ca sa nu am “ concurenta “ ,avand la mine compleul impermeabil din neopren am hotarat ca cel mai nimerit ar fi sa trec apa pe malul celalat si de acolo sa pescuiesc in voie . Zis si facut. Mi-am luat in buzunarele vestei cele strict necesare ( o rola de naylon pentru forfac, cutia cu carlige si o pluta de rezerva ) si cu undita intr-o mana si galetusa cu pestisori vii in cealalta am trecut apa printr-un vad aflat mai in aval de locul unde era parcata masina.

              Am decis sa fac primele incercari undeva si mai la vale de locul pe unde am traversat apa. Dupa aproximativ o jumatate de ora de totale insuccese  am hotarat ca trebuie sa schimb locul. Am mers in amonte pana intr-un loc unde apa facea un cot brusc si apoi isi latea foarte tare albia. Pentru a putea arunca cat mai aproape de crentul apei care curgea aproape de malul opus era necesar sa intru in apa vreo  zece metri. Acolo apa  trecea cu putin de genunchi. Locul era ideal . Deoarece am o galetusa pentru pastrarea  pestisorilor vii care este una mai speciala ( plutitoare ) si care este prevazuta cu capac cu fermoar  ,am putut lua galetusa cu mine nefiind nevoit sa ies de fiecare data cand pierdeam un pestisor la mal ca sa ma reaprovizionez. Asadar am legat manerul galetusei cu o sforicica ,iar capatul celalalt l-am legat de o catarama de la vesta pe care o purtam , apoi am lasat galetusa sa pluteasca pe apa linistita in care stateam . Dar , cu toate ca locul parea foarte bun , nu am reusit sa prind intr-o ora decat un singur clean de aproximativ 300 de grame. Eram putin descumpanit si ma gandeam ca ar fi bine sa schimb loculdin nou. Fiind concentrat doar asupra locului unde pescuiam ( adica privind doar spre malul opus ) mi-a scapat ceea ce se intampla in spatele meu. Acum, dorind sa ma mut , am intors privirea spre malul de pe care intrasem in apa si pe care-l avusesem in spate pana acum. Un lucru m-a frapat de la inceput. In apa relativ mica de laga mal se simtea miscare. Pestisori mici sareau disperati deasupra apei in toate partile, semn ca sunt atacati de rapitori.

               N-am sovait nici o clipa . Am scos rapid pluta si am lansat in apa mica dinspre mal, apoi am inceput sa mulinez foarte incet. Imediat am simtit o lovitura in fir . Am intepat scurt si am simtit zbatere .Era un bibanus.

L-am scos rapid ,am schimbat pestisorul momeala , apoi am repetat scenariul. Alt bibanus. Apoi altul si altul. Din cand in cand isi schimbau locul de vanatoare , cand mai la stanga, cand  mai la dreapta, apoi reveneau in locul initial. Am prins destul de multi bibani atunci. Petru,care pescuia undeva mai la vale ,zarindu-ma ce fac ma intreba strigand  :

- Ce faci Dinule? Prinzi peste de pe mal ? Te-ai scrantit la cap ?

             Intr-adevar era o situatie comica , eu stateam in apa pana la genunchi , si in loc sa pescuiesc cum ar fi fost normal in apa adanca , eu lansam inspre malul de pe care intrasem in apa,  acolo unde apa era foarte mica .Si culmea era ca mai si prindeam peste. De la distanta care era Petru mi-a marturisit apoi ca nu intelegea ce fac . I se parea ca arunc pe mal si nu in apa.

               Cam asta a fost  tot . Ideea e ca niciodata nu stii de unde “ sare iepurele “ , a se citi “ bibanul “.

            


Dă-i notă

Adaugă comentariu

Discuție

Dinu Florin Cirstean, 6 Aprilie 2012

Nu , mott-ul se referea la faptul ca sunt anumite cazuri in care trebuie sa dai dovada de imaginatie , nu doar de cunostinte temeinic insusite, daca doresti sa obtii rezultate.

Andy Baboi, 5 Aprilie 2012

Asa pescuiam eu vara in Siret--din mijlocul apei la mal- cand era apa mica pe teren pietros- si prindeam oblete, beldita si clean care nu trageau daca stateai pe mal. Motto-ul se refera la cleanu' de 300g??

Ionut Ciocan, 21 Martie 2012

frumos

Dragan Alin, 9 August 2011

Bravo!
De multe ori ne trezim ca facem lucruri ciudate,dar cateodata asa vine si norocul!!

Citeşte din aceeaşi categorie:

Pescuit pe cris, 24 ianuarie 2014, Anul acesta am deschis sezonul de pescuit in 04 01

Pescuit la varsand, 12 ianuarie 2014, Inpreuna cu echipajul nostru de pescuit am deschis anul 2014 cu o partida de pescuit

08.01.2014-pe Strei la podul din Calan, 8 ianuarie 2014, Podul de pe Strei din Calan

04.01.2014, 4 ianuarie 2014, Podul vintului-vurpar

23.12.2013, 24 decembrie 2013, In 2 ore si un pic

Vara asta, 8 septembrie 2013, Cum am venit asa am si plecat

Intre mova si mures pe partea cu muresul, 7 iulie 2013, Bologneza vs feeder

Intre teleac si totoi, 23 iunie 2013, La somn si soamne

Poveste de iulie, 24 martie 2013, „Viaţa nu este ce ai trăit, ci ce îţi aminteşti că ai trăit şi cum ţi-o aminteşti pentru a o povesti” Gabriel Garcia Marquez

MORUNAŞII DE SOLSTIŢIU, 17 martie 2013, "Ceea ce nu trăim la timp, nu mai trăim niciodată." Octavian Paler