Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

publică o știre

Memoria pestilor

Un articol de Dinu Florin Cirstean, publicat 9 Octombrie 2012, 2755 afişări

Un articol apreciat ca fiind: 2 interesant, 0 neinteresant.


Recent am gasit un articol pe site-ul " Ghidul-pescarului.ro", care trateaza problema memoriei pestilor. Mi s-a parut foarte interesant de aceea il reproduc in continuare in intregime. Sper sa va placa si voua !

"Exista un mit printre cei care nu au legatura cu pescuitul, privitor la faptul ca pestii au o memorie foarte scurta, care poate fi masurata in secunde.

Daca pescuiesti, sau lucrezi intr-un anumit mod cu pestii, sigur esti de acord cu mine ca acest mit este total fals si ca acesti poseda nu numai amintiri dar sunt capabili chiar sa invete anumite lucruri.

Daca ai pastrat un peste intr-un recipient,  pentru mai mult timp, ai constatat foarte repede ca acesta vine imediat la suprafata apei atunci cand este timpul sa fie hranit. De asemenea ai constatat ca are capacitatea sa recunoasca proprietarul lui, sau mai bine spus cine il hraneste in mod regulat.

Concluzia este ca pestii poseda capacitatea de a recunoaste anumite persoane.

Pentru a aduce argumente in sprijinul acestei afirmatii, pot spune ca am vazut pesti in acvariu, care ignora persoanele ce trec pe langa ei la ora hranirii, dar atunci cand persoana care ii hraneste in mod regulat a venit langa acvariu la o ora diferita, pestii au venit imediat la suprafata apei asteptand mancarea.

Este adevarat ca persoana care ii hranea, purta mereu aceeasi vesta pe deasupra, ceea ce il facea distinctiv, dar asta demonstreaza ca pestii nu reactioneaza numai la ora hranirii ci si la alti factori, reactie determinata desigur de memoria lor pe termen lung.

Cercetarile efectuate pe diferite specii de pesti au aratat ca acestia sunt capabili sa-si aminteasca diferite evenimente intamplate chiar cu ani in urma.

Unii pesti au fost dresati sa se adune intr-un anumit loc atunci cand aud sunetul unui clopotel, sunet asociat cu eliberarea lor in natura. Surpriza cea mai mare a fost cand, chiar si peste un an, la uzul clopotului, pestii care nu au fost eliberati, s-au adunat in locul unde au fost eliberati ceilalti cu un  an in urma.

Atunci cand s-au inregistrat capturile dintr-un anumit loc, s-a constata ca anumite exemplare au fost prinse in acelasi moment al anului, in acelasi loc. Fapt ce demonstreaza ca pestii au asociat faptul ca la o anumita data a anului, intr-un anumit loc vor gasi un anumit produs alimentar.

Toate acestea demonstreaza ca pestii au o memorie destul de buna pentru o fiinta care nu este dotata cu un creier foarte dezvoltat.

Pestii fac parte dintr-un grup foarte diversificat de animale, cu stiluri de viata si comportamente diferite, iar cei care practica pescuitul sportiv, au constatat ca trebuie sa se adapteze fiecarui stil sau tip de peste pe care vor sa-l prinda.

Cu toate acestea pestii au un comportament care indica faptul ca poseda capacitatea de a invata si pentru aceasta, aminteste-ti experientele traite chiar de tine la pescuit.

Cercetarile au aratat ca pestele mai fricos, va sta departe de momelile si locurile unde a fost prins anterior. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand pestele este susceptibil la orice forma de prezentare a momelii.

Aceeasi cercetare arata insa ca daca pestii sunt bine tratati cand sunt capturati si apoi eliberati, vei avea surpriza sa prinzi acelasi exemplar chiar poate de mai multe ori la aceeasi partida. Acest lucru este posibil atunci cand intregul proces de capturare si eliberare nu a fost atat de suparator, incat pestele sa ramana cu acest aspect in memorie.

De asemenea s-a constatat ca unii pesti sunt prinsi de mai multe ori decat  altii, asta datorita faptului ca acestia prefera sa fie prinsi si apoi eliberati,  toate acestea pentru a putea beneficia de cat mai multa mancare.

Cercetarile au aratat ca acesti pesti sunt cei care nu isi pot procura foarte usor hrana ceea ce ii determina sa aiba acest comportament, numit "efectul  Desperado".

Un alt comportament al pestilor este acela de a repeta ce fac ceilalti pesti, asta pentru a procura hrana mai usor si mai multa.

 De asemenea acestia isi recunosc colegii sau sa le spunem vecinii si isi constientizeaza pozitia lor vizavii de ceilalti.

Nu exista nicio indoiala in privinta faptului ca unii pesti sunt vazuti in compania altor pesti sa le spunem prieteni. Aceste parteneriate sau prietenii, pot dura saptamani sau chiar ani, in unele cazuri. De asemenea,  au un anumit loc pe care ii impart cu “prietenii ” lor, poate fi un banc de isip sau o buturuga. 

Daca iei un peste din acest loc si apoi, dupa un anumit timp il eliberezi, vei constata ca el se va intoarce in locul de unde a fost capturat. Daca ei nu au o memorie cum ar sti unde sa se duca?

Pestii mai mari, probabil mai in varsta, sunt cei mai precauti dintr-un grup. Probabil, acesta este si motivul pentru care au ajuns atat de mari. Ei sunt mult mai prudenti, inclusiv in a consuma anumite momeli.

Multi pesti au instinctul de a se intoarce sa spunem “acasa”. Daca au fost capturati si apoi eliberati, se vor intoarce de fiecare data la locul lor. De asemenea, in apele curgatoare isi schimba locul functie de momentul zilei, noaptea stau intr-un loc, probabil cel in care se simt in siguranta, ziua in altul, cel unde isi pot procura hrana...etc.

Acest lucru indica faptul ca pestele isi aminteste factorii care cresc sansele de a gasi hrana si  supravietuire.

Toate aceste comportamente ale pestilor, indica faptul ca ei sunt capabili de a-si amintii foarte multe lucruri, de a invata despre mediul lor si detaliile din jurul lor.

Daca ne vom rezerva timpul necesar sa invatam si sa respectam comportamentul lor, sigur metodele de pescuit  se vor imbunatati si sansele de a prinde peste vor creste."

Echipa ghidul-pescarului.


adaugă comentariu

Discuție: