Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

publică o știre

Apele din Timiș și Caraș-Severin

Un articol de Dinu Florin Cirstean, publicat 25 Ianuarie 2013, 1210 afişări

Un articol apreciat ca fiind: 1 interesant, 0 neinteresant.


Aruncarea deşeurilor pe malul râurilor, pârâurilor şi lacurilor din intravilan este una dintre principalele cauze ale poluării masive a apelor în Spaţiul Hidrografic Banat (SHB). Cauza? În multe localităţi rurale nu există depozite de gunoaie şi un sistem de colectare bine organizat.

Principalii vinovaţi sunt primarii. Inspectorii Administraţiei Bazinale de Ape Banat (ABAB) Timişoara, ai Gărzii de Mediu Timiş şi Caraş-Severin, ai ISU Banat şi ai poliţiei comunitare au realizat aproape 80 de controale în 2012, la primării, pe linia salubrizării şi igienizării cursurilor de ape, precum şi pentru depistarea depozitelor clandestine de gunoaie pe maluri. “Au fost date două avertismente primăriilor care nu au respectat normele legale, cu privire la salubrizarea cursurilor de ape (maluri şi luciuri de ape) şi o amendă în valoare de 75.000 de lei”, a subliniat ing. Ionel Vlaicu, directorul ABAB Timişoara.

Tot în cursul anului 2012, inspectorii apelor au efectuat 1.050 de controale în întreg SHB, urmărind respectarea de către persoanele fizice şi juridice a legislaţiei în vigoare în domeniul gospodăririi calitative şi cantitative a apelor, acumulărilor, exploatărilor de agregate minerale din albiile râurilor şi părâurilor şi din terase şi în ceea ce priveşte salubrizarea. Inspectorii au aplicat 36 de avertismente şi 6 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 252.000 de lei.

A fost verificată şi starea tehnică a barajelor din categoria de importanţă C şi D, dar şi gradul de îndeplinire a măsurilor dispuse anterior.

În ceea ce priveşte balastierele, 45 de controale au fost realizate pe râurile Timiş, Bega, Cerna-Belareca, Nera şi Caraş, dintre care 41 au fost numai pe râul Timiş.

Nerespectarea perimetrelor de exploatare stabilite şi avizate prin autorizaţiile de gospodărire a apelor, neactualizarea planurilor de prevenire şi combatere a poluării accidentale şi existenţa depozitelor intermediare de balast în albiile minore –acestea au fost neregulile constatate. Inspectorii au impus 44 de măsuri şi au aplicat două sancţiuni în valoare de 100.000 de lei.

 

 

Sursa : "Ziua de Vest"


adaugă comentariu

Discuție: