Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

publică o știre

Continentul de plastic

Un articol de Dinu Florin Cirstean, publicat 30 Aprilie 2013, 1416 afişări

Un articol apreciat ca fiind: 2 interesant, 0 neinteresant.


 

O imensă placă de deşeuri de plastic pluteşte la suprafaţa Oceanului Pacific, este mai mare decât India, iar despre ea se ştiu puţine lucruri.

Este denumită "al şaptelea continent".

O expediţie va porni în căutarea sa la sfârşitul lunii mai.

Expediţia va fi condusă de exploratorul francez Patrick Deixonne, 48 de ani, care a descoperit fenomenul în 2009, în timpul unei curse solitare cu barca, aminteşte AFP.

Fost pompier din Guyana, Patrick Deixonne s-a reîntors acasă, s-a documentat şi a aflat răspunsul: deşeurile de plastic se adună la punctul de întâlnire a curenţilor marini, dând naştere unor imense vârtejuri.

Milioane de tone de deşeuri de pe coaste şi râuri se adună în cele cinci mari vârtejuri oceanice, forţa centripetă aspirând încet resturile spre centru.

Potrivit Agenţiei Spaţiale Franceze (CNES), sub a cărei egidă se desfăşoară expediţia, vârtejul din Pacificul de Nord, dintre California şi Hawai, este unul din cele mai mari de pe planetă, având o suprafaţă de circa 3,4 milioane de km2. Placa de deşeuri care pluteşte acolo este ”situată în schimb în locuri puţin frecventate de vasele comerciale şi turistice, aşa încât problema îi interesează doar pe ecologişti şi oameni de ştiinţă”, spune Patrick Deixonne.

De la descoperirea ei de către oceanograful american Charles Moore, în 1997, stratul de resturi de plastic a făcut obiectul câtorva studii care au analizat impactul poluării asupra oceanelor şi faunei oceanice.

 

Sursa :" Gandul.info"

 

adaugă comentariu

Discuție: