Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

publică o știre

"Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti"

Un articol de Dinu Florin Cirstean, publicat 20 Octombrie 2012, 1264 afişări

Un articol apreciat ca fiind: 1 interesant, 0 neinteresant.


Ministerul Mediului si Padurilor a lansat joi, 18 octombrie 2012, cea de-a treia etapa a Campaniei de sensibilizare si constientizare a Proiectului "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti" - Seminariile locale.Seminariile se vor organiza in intervalele: 18 octombrie - 2 noiembrie si respectiv 13 - 25 noiembrie 2012, in cele 86 de localitati incluse in proiect.

In prima perioada, patru echipe compuse din experti de mediu si personal din cadrul proiectului pleaca in 4 colturi ale tarii pentru a organiza intalniri cu fermieri, agricultori, ingineri agronomi, medici veterinari, profesori, preoti, elevi si autoritati locale, din 47 de localitati - zone vulnerabile la poluarea cu nitrati.

Prima echipa merge la Giurgeni, in Ialomita, si de acolo in Chiscani, Movila Miresii si Vadeni - din judetul Braila. Echipa poposeste apoi in comunele Schela si Fundeni - in judetul Galati, la Caiuti, Racaciuni si Garleni - judetul Bacau si se intoarce in capitala prin Magurele si Jilava - judetul Ilfov. Cea de-a doua echipa merge din Timisoara prin Gataia, Sag, Parta, Peciu Nou si Masloc, apoi la Macea, Pecica si Bocsig - judetul Arad.

De acolo pleaca in judetul Bihor, la Salacea si in judetul Satu Mare, la Paulesti si in Maramures, la Seini.

O alta echipa a Proiectului "Controlul Poluarii cu Nutrienti" va ajunge la Scanteia, Grajduri, Mironeasa, Voinesti, Miroslava, Mircesti, Letcani, Cristesti, Cotnari si Deleni - in judetul Iasi, la stefanesti - judetul Botosani si la Cajvana in judetul Suceava.

Cea de-a patra echipa pleaca din Suceava spre Todiresti, Gura Humorului, Galanesti, Vicovu de Sus si Frasin - judetul Suceava, ajunge prin Gheraesti, Bodesti, Costisa, Zanesti si Dumbrava Rosie, in judetul Neamt, Secuiesc - in Harghita si in judetul Covasna - la Ozun si Cernat. la Odorheiu

In toate aceste localitati se vor organiza seminarii locale in scopul reducerii poluarii surselor de apa. Rolul acestor intalniri cu cetatenii este de informare si educare a omului de rand pentru schimbarea obiceiurilor de o viata care au dus la poluarea surselor de apa.

Expertii de mediu vor identifica si vor face cunoscute cele mai la indemana si simple metode de prevenire a poluarii:

- depozitarea gunoiului de grajd din gospodarie pe platforme betonate;
- amplasarea latrinelor la distanta de fantani constructia corecta a fantanilor si protejarea apei utilizarea fertilizantilor naturali si a gunoiului de grajd numai in perioadele optime pentru culturi si respectarea perioadelor de interdictie impuse de lege;
- practicarea rotatiei culturilor si a culturilor succesive;
- masuri de igienizare in cadrul gospodariilor;

Toate aceste seminarii au fost anuntate in cadrul celei de-a doua etape a Campaniei de Informare si Constientizare a Proiectului Controlul Poluarii cu Nutrienti: Caravana, care a colindat toate cele 86 de locatii stabilite pentru intalniri.

In prima etapa a campaniei au fost organizate 11 workshop-uri in cele 11 Bazine Hidrografice din Romania. La aceste ateliere de lucru expertii de mediu s-au intalnit cu autoritatile locale si specialistii din institutiile descentralizate in Bazinele Hidrografice.

Peste 900 de specialisti din Agentia pentru Protectia Mediului, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Autoritatea Sanitar Veterinara, Directia de Sanatate Publica, Garda de Mediu si Directia pentru Agricultura si autoritati locale din 41 de judete si din Bucuresti au participat pana acum la seminariile de instruire.

In cadrul Proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti se deruleaza investitii in 69 de localitati din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti. 14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd au fost date in folosinta inca de la sfarsitul anului trecut, intr-o prima etapa de investitii.

In ultimele 3 luni au fost finalizate alte 18 platforme comunale - a doua etapa de investitii realizate in cadrul Proiectului Controlul Poluarii cu Nutrienti.

Este prevazut in proiect ca pana in august 2013 sa fie receptionate inca 40 de platforme de colectare O alta componenta a proiectului este infiintarea de statii de epurare si constructia retelelor de canalizare.

In cadrul Proiectului "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti" sunt prevazute si plantari de perdele forestiere de protectie, pe termen lung.

 

Sursa : "AgroRomania"


adaugă comentariu

Discuție:

Radu Pop spune:22 Octombrie 2012

O treaba buna, speram la o schimbare.

Dinu Florin Cirstean spune:21 Octombrie 2012

Astazi am participat la unul dintre aceste seminarii... Destul de interesant.