Hei, verifică aplicația Eu, Pescar!

Nu este o rețea de socializare, nu este un loc unde să te lauzi dar o aplicație de tip asistent personal, gratuită, ce-ți permite să memorezi toate partidele tale de pescuit. Informațiile introduse sunt private, ale tale, stocate securizat pe servere de tip Cloud. Click aici, deschide pagina aplicației în Magazinul Play sau aici pentru pagina aplicației în App Store

publică o știre

Poluare Olt

Un articol de Dinu Florin Cirstean, publicat 29 Aprilie 2013, 1430 afişări

Un articol apreciat ca fiind: 2 interesant, 0 neinteresant.


Primarul localităţii Bălan, Brezovszky Gyorgy, a declarat,corespondentului MEDIAFAX că, în timpul procesului de lichidare a fostei mine din oraş, multe din activele fostei exploatări miniere au fost vândute fără să se ţină cont de planurile de închidere şi de ecologizare sau de existenţa reţelelor de apă şi canalizare aflate în legătură cu reţeaua orăşenească, conductele fiind sustrase, de-a lungul ultimilor trei ani, aproape în totalitate de căutătorii de fier vechi.


Miercuri dimineaţă, angajaţii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Harghita au prelevat probe şi au constatat că râul Olt a fost poluat, anunţând Garda Naţională de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Primăria şi Poliţia Bălan, precum şi proprietarul terenului, consilierul local Vlad Ion Daniel.

Potritiv lui Brezovszky, echipa de specialişti care s-a deplasat la fosta exploatare minieră a constatat că au fost furate mai multe conducte de aducţiune a apelor de mină de la galerii spre staţia de epurare, o cantitate de circa 30 de metri cubi de nămol aflat în decantoare şi de ape de mină deversându-se direct în râul Olt, timp de aproximativ 15 minute.

Primarul a afirmat că unda de poluare s-a extins pe o lungime de aproximativ doi kilomeri în Olt.

"Conductele de evacuare a bazinului de decantare pasivă au fost sustrase cu mijloace mecanice, cu un buldoexcavator, şi furtul acestora a provocat golirea forţată a nămolului şi apelor de mină, cu aciditate extrem de ridicată şi mai ales cu un conţinut ridicat de metale grele şi oxizi de fier, acumulate în bazin direct în Olt", a spus Brezovszky Gyorgy.

Probele recoltate de reprezentanţii SGA Harghita au fost trimise la un laborator specializat din Braşov.

Localnicii susţin că reţeaua de conducte a fost furată parţial de căutătorii de fier vechi, însă responsabil de poluarea Oltului ar fi chiar consilierul local Vlad Ion Daniel, care - susţin aceştia - în calitate de proprietar ar fi pus să fie scoase, marţi, conductele de evacuare a bazinului de decantare pasivă.

De altfel, în procesul-verbal de constatare, semnat de către reprezentanţii SGA, Gărzii de Mediu, APM, ai Primăriei şi Poliţiei Harghita se arată că Vlad Ion Daniel "a declarat că a sesizat Poliţia oraşului Bălan cu privire la faptul că o parte din aceste conducte sunt furate de către persoane necunoscute, cealaltă parte fiind extrasă de către el, declarând că el este proprietarul".

Sursa :”REALITATEA.NET”


adaugă comentariu

Discuție: